Ilkokullarda 'Dikkat Eksikligi Ve Hiperaktivite' Taramasi

Ilkokullarda 'Dikkat Eksikligi Ve Hiperaktivite' Taramasi

Samsun’da hayata geçen proje ile ilkokul 2. sinifa giden ögrencilerde ’dikkat eksikligi ve hiperaktivite’ bozuklugu olanlar tespit edilerek tedavi edilmeleri saglanacak.

Samsun Il Saglik Müdürlügü, Il Milli Egitim Müdürlügü ve Ondokuz Mayis Üniversitesi(OMÜ) Tip Fakültesi Çocuk ve Ergen Ruh Sagligi ve Hastaliklari Anabilim Dali arasinda imzalanan protokol çerçevesinde Atakum ilçesindeki ilkögretim 2. sinif ögrencilerine dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu (DEHB) taramasi planlandi. Ilk asamada riskli çocuklarin belirlenmesi ve ikinci asamada da klinik degerlendirme ile taninin koyulup tedavilerinin planlanmasi yapilacak proje basladi.

Atakum Ilçe Saglik Müdürlügü’nde görevli 8 ekip tarafindan Atakum Ilçe Milli Egitim Müdürlügü’ne bagli 32 okuldaki 2. sinif ögretmenlerine DEHB ve tarama programi hakkinda egitim veriliyor. Buna istinaden toplamda 3 bin 53 ögrencinin tarama çalismalarina baslandi.

"Türkiye’de dikkat eksikligi hiperaktivite bozuklugu yüzde 8 ile 13 arasinda görülmekte"

Proje hakkinda bilgi veren Atakum Toplum Sagligi Merkezi’nde görevli Dr. Meryem Iskenderoglu, "Dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu taranmasi projesi kapsaminda buradayiz. Fiziksel rahatsizliklara baktigimiz zaman bireyi, ailesini, kismen de toplumu etkileyen rahatsizliklar olabiliyor ama bir psikolojik rahatsizlik bireyin ruhsal, fiziksel ve sosyal hayatini etkiledigi gibi ailesini, sosyal yasantisini ve toplumu da çok büyük oranda etkilemektedir. Dünyada dikkat eksikligi görülme orani yüzde 5 ile 10 arasindadir. Türkiye’de yüzde 8 ile 13 arasinda görülmektedir. Çocuk psikiyatrist hocalarimiz ile görüsmelerimiz neticesinde Karadeniz’de bu oranin biraz daha fazla oldugu söylendi. Dikkat eksikligi ve hiperaktivite bozuklugu olan ilkokul çagindaki çocuklarimiz eger teshis konulup tedavileri yapilmadigi takdirde ögrenim güçlügü, akademik basarisizlik, arkadaslari tarafindan dislanma gibi olumsuzluklarla karsilasabiliyor. Eger ki bu çocugun taninip, erken tedavisi yapilmazsa ergenlige geldigi zaman tablo biraz daha gürültülü oluyor. Ayni sekilde derslerinde basarisizlik görebiliyoruz. Madde ve alkol bagimliligin olmasi seklinde bu çocugumuzu bekleyen olumsuzluklar bulunmaktadir. Ergenlik döneminde de çocugumuzun tedavisini gerçeklestiremezsek bu sefer mesleki hayatinda basarisizliklar, toplum tarafindan dislanmalar, is kazalari, belki de trafikte yasanan dikkat eksikligi nedeniyle yasanacak ölümlü bir trafik kazasi ile karsi karsiya gelinebilir. Çocuklukta eger taninmazsa bu oran yetiskinlik yüzde 30 ile 50’ye tasinmaktadir. Su an için Atakum özelinde bu projeye basladik. 33 okulumuzda 3 bin 53 ögrencimizin taramasini gerçeklestirecegiz. Velilere 5 sayfadan olusan bir form gönderiyoruz. Hem velilerimiz hem de ögretmenlerimiz Atilla Turgay ölçegini kullanacaklar. Velilerimizden ve ögretmenlerden gelen anket ve ölçekler degerlendirilerek riskli olan çocuklarimizin aileleri ile iletisime geçecegiz. Aile kabul ederse çocugumuzun teshis, tedavi, takipleri daha sonrasinda OMÜ Çocuk ve Ruh Hastaliklari Ana Bilim Dali’nca yapilacak. Bu sekilde çocugumuz erken dönemde taninarak hem kendi sagligi hem de toplumsal saglik anlaminda onu topluma kazandirmis olacagiz" dedi.

Projenin basladigi okullardan biri olan Atakum Milli Egitim Vakfi Ilkokulu’nda ögretmenlere Dr. Meryem Iskenderoglu tarafindan proje anlatildi. Programa Atakum Kaymakami Kemal Yildiz, Il Saglik Müdürü Dr. Mustafa Uras, Atakum Ilçe Milli Egitim Müdürü M. Irfan Yetik ve Atakum Ilçe Saglik Müdürü Dr. Ömer Baris Çankaya da katildi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile