YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Feramuz Üstün, terörden zarar gören bölgelerdeki vatandaşların, manipülasyonlara rağmen tercihini devletten yana yaptığını belirterek, 'Biz de talimat verildiği anda o bölgedeki insanımızı mutlu edecek her şeyi yapacağız' dedi.
İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini geçen hafta devralan Üstün, AA muhabirine, İller Bankasının 'gizli bir dost gibi' belediyeler ve il özel idareleri olmak üzere toplam bin 480 mahalli idare birimine hizmet sunduğunu anlattı.
Kurumun bir dönem kapatılmak üzere olduğunu anımsatan Üstün, bugün milyonlarca liralık kaynakla 81 ildeki bütün ilçe ve köylerin alt yapı ihtiyacını gidermek için yatırım yapar hale geldiğini kaydetti.
- 2015'te yatırımlara 1 milyar 494 milyon lira harcama yapıldı
Banka olarak teknik kapasitesi ve tecrübesiyle yerel yönetimlerin ihtiyaç duyduğu, özellikle alt yapı sektöründeki yatırımların sağlıklı bir şekilde gerçekleştirildiğini aktaran Üstün, 'Bankamızca 2015 yılında harita sektöründe 54, imar planı sektöründe 20, içme suyu sektöründe 64, kanalizasyon sektöründe 87, üst yapı sektöründe 157 olmak üzere 382 adet iş bitirilerek, yerel yönetimlerin hizmetine sunuldu. Tüm bunlar için geçtiğimiz yıl 1 milyar 494 milyon lira harcama yapıldı.' dedi.
Kurumdaki görevinin heyecanını aynı zamanda da mesuliyetini taşıdığını belirten Üstün, 'Şimdiye kadar arkadaşlarımızın yaptıklarını daha da ileriye götürecek şekilde bir vizyon oluşturmak istiyoruz. Hükümetimizin, ülkenin gelişmesiyle ilgili vizyonuna biz de bulunduğumuz yerde katkı sunmak istiyoruz.' şeklinde konuştu.
- 'Şikayetleri de dikkate alacağız'
Doğu ve Güneydoğu'da terörden zarar gören ilçelerde yapılacak çalışmalarda alt yapı ve üst yapı konusunda kendilerine talimat verildiği takdirde çalışmalar yürüteceklerini anlatan Üstün, şöyle devam etti:
'O bölgede insanımız bütün manipülasyonlara rağmen tercihini devletimizden yana yaptı. Bize talimat verildiği anda o bölgedeki insanımızı mutlu edecek her şeyi yapacağız. İlgili kurumlarla istişareli olarak elimizi taşın altına koyacağız, şüphe olmasın. Bu konuda hükümetimizin ve bakanlığımızın talimatlarını bekliyoruz. Onunla ilgili toplantılar bakanlığımızda devam ediyor. O bölgede insanımız bütün manipülasyonlara rağmen tercihini devletimizden yana yaptı. Bize talimat verildiği anda o bölgedeki insanımızı mutlu edecek her şeyi yapacağız. İlgili kurumlarla istişareli olarak elimizi taşın altına koyacağız, şüphe olmasın. Kurum olarak üzerimize düşen görevi yapmaya hazırız.'
İller Bankası olarak hiçbir siyasi ayrım yapmadan bütün belediye ve valiliklere hizmet verildiğinin altını çizen Üstün, verilen hibe ve kredilere ilişkin denetlemeler konusunda, 'Bir ilimize para gidiyorsa, hangi etnik kökenden, hangi dilden, hangi milletten olursa olsun, kuruşuna kadar orada yaşayan insanların hizmetine gitmesini isteriz. Bir kuruşunun vatandaşın dışında bir yere gitmesine tahammül edemeyeceğimiz için var olan sistemi daha da geliştireceğiz. Bu konudaki şikayetleri de dikkate alacağız.' diye konuştu.
- 'Her köyde bir park olsun'
Özellikle köylerin alt yapıları, çevre düzenlemeleri ile en ücra köşelere kadar hizmet götürmek istediklerini vurgulayan Üstün, şunları söyledi:
'Benim bir hayalim var, 'her köyde bir park olsun' diye. Tabii bunlar biraz da önceliklere göre, bir köyün suyu, kanalizasyonu yoksa buraya öncelik olarak park düşünemeyiz. Ancak o köydeki çocuklarımızın rahat yaşayabilecekleri parktan tutun da sosyal hayatlarına, geleceklerine güzel bir ışık tutacak güzel bir çevre oluşturmak istiyoruz. Tabii bunu valilikler ve belediye başkanlıklarımızın talepleri doğrultusunda yapacağız.'
İller Bankası 'Terör Mağduru' Bölgeler İçin Göreve Hazır
İller Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Üstün: '(Terör olaylarının yaşandığı bölgeler) O bölgede insanımız bütün manipülasyonlara rağmen tercihini devletimizden yana yaptı. Biz de talimat verildiği anda o bölgedeki insanımızı mutlu edecek her şeyi yapacağız. İlgili kurumlarla istişareli olarak, elimizi taşın altına koyacağız, şüphe olmasın' 'Bir ilimize para gidiyorsa, hangi etnik kökenden, hangi dilden, hangi milletten olursa olsun, kuruşuna kadar orada yaşayan insanların hizmetine gitmesini isteriz. Bir kuruşunun vatandaşın dışında bir yere gitmesine tahammül edemeyeceğimiz için var olan sistemi daha da geliştireceğiz'