SEFA SAHIN - Milli Egitim Bakanligi (MEB) Din Ögretimi Genel Müdürlügünce, 2021-2022 egitim ögretim yilinda imam hatip ortaokullarinda yabanci dilde okuma, yazma, konusma ve dinleme gibi dil becerilerinin daha aktif kullanilabilmesi amaciyla uygulanan "Yogunlastirilmis Yabanci Dil Programi"nin kapsami genisletiliyor.
MEB Din Ögretimi Genel Müdürü Nazif Yilmaz, AA muhabirine yaptigi açiklamada, Bakanligin 2023 Egitim Vizyonu'nda imam hatip ortaokulu ögrencilerine yönelik özellikle Arapça ve diger yabanci dil alanlarinda nitelikli destek egitimleri ile yabanci dil ögretmenleri için mesleki gelisim programlari düzenlenmesi hedefinin yer aldigini belirtti.
Yilmaz, imam hatip ortaokullarindaki yabanci dil egitiminin niteliginin arttirilmasi için üniversitelerle is birligi yapilmasinin önemine dikkati çekerek, yabanci dil koordinatörlügü sistemi, ortak izleme ve degerlendirme sinavlari, ortak drama çalismalari, paneller, çocuk kongreleri, yabanci dil kampi gibi etkinliklerle dil ögretiminin desteklenmesi gerektigini kaydetti.
- Okullarin yöneticileriyle çevrim içi bilgilendirme toplantisi yapildi
Imam hatip ortaokullarinda 5. siniflarda ilave 7 ders saati, 6. ve 7. siniflarda ise ilave 6 ders saatine kadar yabanci dil veya Kur'an-i Kerim ögretimine imkan verildigine isaret eden Yilmaz, bu çerçevede yabanci dil programiyla ilgili yeni bir süreci baslattiklarini duyurdu.
Ilk asamada Arapça ve Ingilizce dillerinde "Yogunlastirilmis Yabanci Dil Programi"nin uygulandigi bazi imam hatip ortaokullarinin yöneticileriyle 8-9 Haziran tarihlerinde çevrim içi bilgilendirme toplantisi yapildigini aktaran Yilmaz, 2021-2022 egitim-ögretim döneminde sartlari saglayan tüm imam hatip ortaokullarinda uygulanacak programin çalismalari, hedefleri, usul ve esaslari hakkinda genel müzakere yapildigini söyledi.
Yilmaz, su bilgileri paylasti:
"Program 500'e yakin imam hatip ortaokulunda uygulaniyor. Sartlari tasidigini düsünen okullar da programin uygulanmasi için basvuru yapabilecek. Program kapsaminda ilk asamada Arapça ve Ingilizce derslerine yönelik yogunlastirilmis dil programi yapilacak. Yapilan istisareler sonucunda, 'Yogunlastirilmis Dil Programi' uygulayacak okullarimizda ve siniflarimizda ögrencilerimizin beden egitimi, müzik ve resim gibi derslerden de mahrum kalmamasi için önümüzdeki egitim yilinda okullarimizda 5. ve 6. siniflarda minimum 8 ders saati, 7. siniflarda ise minimum 6 ders saati seklinde planlama yapilmasi önerildi. Hedef, aracisiz dil egitimi. Okuma, yazma, konusma dinleme gibi dört dil becerisinin daha aktif kullanildigi ve ögrencinin dahil edildigi bir program yapilmasini hedefliyoruz."
Imam Hatip Ortaokullarindaki 'Yogunlastirilmis Yabanci Dil Programi'nin Kapsami Genisletiliyor
MEB Din Ögretimi Genel Müdürü Nazif Yilmaz: 'Hedef, aracisiz dil egitimi. Okuma, yazma, konusma, dinleme gibi dört dil becerisinin daha aktif kullanildigi ve ögrencinin dahil edildigi bir program yapilmasini hedefliyoruz' 'Ilk asamada Arapça ve Ingilizce derslerine yönelik yogunlastirilmis dil programi yapilacak' 'Okullara, 5. ve 6. siniflarda minimum 8 ders saati, 7. siniflarda ise minimum 6 ders saati seklinde planlama yapilmasi önerildi'