Karesi Toplum Sağlığı Merkezi görevlisi Çzgür Dalkıran, Salih Tozan Kültür Merkezi'nde, KKKA'nın kenelerden bulaşan ve öldürücü bir hastalık olduğunu söyledi.
Türkiye'nin coğrafya ve iklim yapısının hastalığın bulaşmasında birinci derecede rol oynadığını ifade eden Dalkıran, şunları kaydetti:
"Kırım Kongo Kanamalı Ateşi kenelerden geçen bir hastalık. Hayvanlara bulaşmıyor, hastalık yapmıyor. Ancak insanlar üzerinde hastalık belirgin. Keneler uçmaz, zıplamaz, yerden tırmanarak çıkar. Kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır. Çıplak elle tutmamak şartı ile en kısa sürede vücut üzerinde bulunduğu yerden çıkartılmalı veya en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Kenelerin üzerine sigara basmak veya kolonya dökmek son derece yanlıştır. Kenenin ısırmasından sonra 10 gün içinde halsizlik, iştahsızlık, ateş, kas ağrısı, baş ağrısı, bulantı, kusma veya ishal ortaya çıkması durumunda vakit geçirmeden sağlık kuruluşuna müracaat edilmelidir."
Seminer sonrasında katılımcıların sorularını yanıtlayan Dalkıran, imam ve muhtarlara tanıtıcı broşürler dağıttı.
İmam Ve Muhtarlara Kene Semineri
Balıkesir İl Müftülüğü, Karesi Toplum Sağlığı Merkezi işbirliği ile kırsal mahallelerde görevli imam ve muhtarlara yönelik Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) konusunda eğitim semineri düzenledi.