`imar Planı Netleşmeden Ulaşım Planı Yapılmamalı`
İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, Bursa’nın anayasası niteliğindeki stratejik imar planının netleşmeden ulaşım planlamaları yapmanın doğru olmayacağını söyledi.
İMO Bursa Şubesi, Bursa Hafif Raylı Sistem ve tramvay projelerinin neden olduğu olumsuz sonuçlar konusunda kamuoyu duyarlılığını artırmak ve yerel yönetimlerin sorumluluklarını hatırlatmak amacıyla ‘Başka Bursa Yoktu’ başlıklı bir basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, İpekiş’ten, Kent Meydanı ve Heykel’e kadar yapımı düşünülen olası T1 Tramvay hattının, şehir ulaşımına vereceği zararlara dikkat çekildi.
İMO Bursa Şube Başkanı Necati Şahin, 1/100 000 ölçekli Bursa’nın anayasası niteliğindeki stratejik plan netleşmeden ulaşım planlamalarının doğru olmayacağını söyledi. Yeterli fizibilite çalışmaları yapılmadan, ulaşımla ilgili alelacele kararlar vermenin sağlıklı sonuçlar doğurmayacağını kaydeden Şahin, “Bilimsel ve teknik altyapıdan yoksun, kent dinamiklerinin onayına sunulmadan alınan her türlü karar, şehrin geleceği açısından istenmeyen durumlara yol açar. Ulaşımla ilgili planlamalarda, raylı sistemden, deniz ulaşımına, kara yolundaki yoğunluktan, hava ulaşımına kadar her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmelidir.” dedi.
1997 yılında başlanan Bursa Hafif Raylı Sistem yapım aşamasında A ve B etabı projelerinde ciddi değişiklikler yapıldığını vurgulayan Şahin, Kent Meydanı’nda yapılması gereken aktarma istasyonun iptal edildiğini anımsattı. Ayrıca Fomara’da projelendirilen katlı hatların iptal edildiğini belirten Şahin, Stadyum Caddesi tünel bağlantısının da kapatılarak Atatürk Caddesi ve Setbaşı hattının proje dışı bırakıldığını kaydetti.
Raylı Sistemin C etabında ise Emek İstasyonu’nun yerinin Renault önüne kaydırılarak buradaki alana yaptırılacak olan katlı otoparkla raylı sistemin entegrasyonun ortadan kaldırıldığını vurgulayan Şahin, İzmir Yolu’na gitmesi gereken hattın da Özlüce’nin içinden geçirilerek, yerleşimin ikiye bölündüğünü ifade etti. C etabında sağladığı söylenen yüzde 36 tasarrufun gerçekleri yansıtmadığını da sözlerine ekleyen Şahin, şöyle devam etti: “C etabı 6,7 kilometre anahtar teslimi olarak ihale edilmiştir. 2 kilometre Aç-Kapa tünel ve 1 kilometreye yakın delme tünel projede yer almaktaydı. Proje değişikliğiyle hattın tamamı yer üstüne alınmıştır. Bu proje değişikliğiyle uluslararası literatüre göre 18,7 kilometre yer üstü açık hat yapılmalıydı. Buna karşılık 9.2 kilometre (Emek hattı dahil) yer üstü açık hat yapılmıştır. Üstelik, 2 katlı yeraltı istasyonlarının maliyeti de bu hesaba dahil edilmemiştir. Burada, rakamların gösterdiği yüzde 36 tasarruf sağlanmamış olup, Bursa`mız yüzde 100 zarara uğratılmış ve proje işlevselliğini kaybetmiştir. Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin yüzde 36 ile ilgili götürü bedel içindeki rakamsal açıklamalarını yapmasını bekliyoruz.”
Bursaray’ın Üniversite Hattı ihale projesine göre tam olarak Tıp Fakültesi Acil Servis önünde olması gereken durağın şimdiki yerinin de hangi gerekçelere göre belirlendiğini öğrenmek istediklerinin altını çizen Şahin, ayrıca istasyonun yerinin kampüs içi yürüme mesafesini geçtiğini ve raylı sisteme ulaşmak için ikinci bir araca ihtiyaç duyulduğunu açıkladı.
BURSARAY’DA KAPASİTE KULLANIMI YÜZDE 35’LERE KADAR DÜŞTÜ
2002’de yüzde 76 olan Bursaray kapasite kullanım oranının 2010’da yüzde 35’lere kadar düştüğünü de aktaran Şahin, yapılmakta olan Ulaşım Ana Planı verilerine göre Bursaray’ın ulaşımdaki payının yüzde 8’lerde kaldığını dile getirdi.
Önce Cumhuriyet Caddesi’ne yapılan, daha sonra da İncirli Caddesi’ne ulaştırılan `Nostalji Tramvay`ın şehir içi trafiği olumsuz etkilediğini savunan İMO Başkanı Necati Şahin, İpekiş önü, Stadyum-Altıparmak kesişmesi, Timurtaş Paşa kavşağı, Setbaşı-Heykel bağlantısı, Demirtaşpaşa-Haşimişcan, İnönü Caddesi – Gazcılar Caddesi bağlantısı, Hal Kavşağı – Ulu Cadde, Uluyol – Kent Meydanı kavşağı kesişmelerinde yapımı düşünülen T1 Hattı`nın ciddi sıkıntılarına hazır olunması gerektiğinin altını çizdi.
Belediyenin hesabının çarşıya uymadığını, ray döşemekle raylı sistemin olamayacağını belirten Şahin, şu anda 2,5 dakikada bir geçmesi gereken ancak 10 dakikada bir geçen Hafif Raylı Sistem’de yaşanan işletme sorunlarının birçoğunun iyi planlanmadan yapılacak T1 Hattı`nda da yaşanacağını dile getirdi. Şahin, sözlerini şöyle tamamladı: “Böyle noktasal ve kent içi ulaşımla entegre olamayacak tek yönlü bir hattın tekrar irdelenmesi gerekir. Yeterli fizibilite yapılmadan verilen alelacele kararlara artık dur denilmeli, bilimsel ve teknik altyapısı olan kararların yani Ulaşım Ana Planı kararlarının beklenmesi gerekir.”