IMF, ABD ekonomisine ilişkin yıllık gözden geçirme raporunda ekonominin yılın geri kalanında yüzde 3 ile 3,5 arasında büyüyeceğini ancak bunun ilk çeyrekteki yüzde 2,9'luk daralmayı telafi etmeye yetmeyeceğini belirtti.
Raporda, IMF'nin 2015 ve 2016 yıllarına ilişkin büyüme beklentilerini ise değiştirmeyerek yüzde 3'te tuttuğu görüldü.
ABD ekonomisinin önümüzdeki iki yılda 2005'ten bu yana kaydedilen en yüksek büyüme oranını yakalayacağı öngörülen raporda, bunun tüketim ve konut sektörünün güçlenmesi, mali sorunların ve finansal risklerin azaltılmasıyla gerçekleşeceği vurgulandı.
Raporda, ABD ekonomisinin orta vadede yüzde 2'nin biraz üstünde büyümeye devam edeceği, büyüme oranının yavaşlamasının nüfusun yaşlanmasından ve iş gücü verimliliğindeki düşüşten kaynaklandığı aktarıldı. ABD hükümetinin verimliliği ve iş gücüne katılımı artırıcı politikalar izlemesi gerektiğine dikkat çekilen raporda, insani ve fiziksel sermayenin güçlendirilmesi ve inovasyonun desteklenmesi yönünde tavsiyeler paylaşıldı.
Rapor, 50 milyon Amerikalının yoksulluk sınırında olduğuna ve yoksulluk oranın yüzde 15'te sabitlendiğine dikkati çekerek, fakirlikle mücadelenin altını çizdi. Fakirlikle mücadele için asgari ücretin artırılması ve vergi indirimi uygulamasının genişletilmesi gerektiğine işaret edilen raporda IMF ekonomistleri, bunun işgücüne katılımı da artıracağını dile getirdi.
- "Eğitim ve altyapı yatırımlarının artırılması, beceriye dayalı göç reformu ekonomik iyileşmeye katkı sağlar"
Eğitim ve altyapı yatırımlarının artırılması ve vergi yapısının iyileştirilmesinin önemini vurgulayan raporda, beceriye dayalı bir göç reformunun da ekonomik iyileşmeye katkıda bulunacağı ifade edildi.
ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şeffaflığın ve iletişimin artırılması yönünde attığı adımların övüldüğü raporda, bu girişimlerin devam etmesi gerektiği, sistematik bir iletişim mekanizmasının, beklentilerin doğru yönlendirilmesinde büyük rol oynadığı belirtildi.
Raporda, Fed'in ekonomi toparlanana kadar destekleyici para politikalarını ve sıfıra yakın faiz oranını, enflasyon beklentileri değişmediği müddetçe sürdürebileceği yönünde görüşlere de yer verildi.
ABD'nin kamu borcunun sürdürülebilir düşüş trendine sokulması, daha güvenli finansal sistem oluşturulması gerektiğinin altını çizen IMF raporu, politik mutabakatın önemine de işaret etti. Partiler üstü işbirliğinin mali riskleri ve piyasalardaki belirsizliği azaltacağına dikkati çeken raporda, para politikasının normalleştirilmesi, tam istihdam, büyüme oranının artırılması ve fakirlikle mücadele gibi hedeflerin fikir birliğiyle sağlanabileceğinin altı çizildi.
ABD ekonomisini tehdit eden dışsal risklere de değinilen IMF raporunda, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinde görülen yavaşlama, petrol fiyatlarının Ukrayna ve Irak'taki olaylara bağlı olarak yükselmesi ve faiz oranlarının beklenenden önce artırılması gibi durumların pozitif ekonomik görünümü etkileyebileceği uyarısına da yer verildi.
İmf Abd Raporunu Açıkladı
Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD ekonomisine ilişkin yıllık büyüme beklentisinin yüzde 2'den yüzde 1,7'e çekildiğini açıkladı.