IMF, 2015 Dünya Ekonomik Görünüm Raporu'nun analitik bölümlerini bugün yayımladı.
Buna göre, 2015-2020 döneminde gelişmiş ülkelerin ortalama büyüme hızı yüzde 1,6'ya yükselirken, gelişmekte olan ülkelerinki yüzde 5,2'ye düşecek. Gelişmiş ülkeler, 2008-2014 yılları arasında ortalama yüzde 1,3, gelişmekte olan ülkeler ise yüzde 6,5 büyümüştü.
Gelecek 5 yıla ilişkin büyüme beklentilerinin finansal kriz öncesine kıyasla düşük olduğuna işaret eden IMF raporu, bunun başlıca nedenlerini "yaşlanan nüfus", "azalan toplam faktör verimliliği" ve "sermaye artışını engelleyen yapısal kısıtlamalar" olarak sıraladı.
Raporda, ayrıca orta vadeli büyüme beklentilerinin, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin mali sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyeceği kaydedildi. Bu durumun, denge faiz oranlarını aşağı çekebileceği belirtilirken, özellikle gelişmiş ülkelerin ters büyüme şokları yaşanması halinde sıfır faiz sorunuyla yeniden karşılaşabileceği öngörüsüne yer verildi.
Araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin üretim ve inovasyonu güçlendirmek açısından kilit rol oynadığı vurgulanan raporda, gayrisafi yurt içi hasıla'nın (GSYH) artırılmasına yönelik yapısal reformların hızla uygulamaya konulması tavsiyesinde bulunuldu.
Gelişmiş ülkelerin iç talebi, gelişmekte olan ülkelerin ise kritik altyapı yatırımlarını yükseltmesi gerektiği ifade edilen raporda, buna ilaveten iş dünyasına yönelik yapısal reformların da beşeri sermaye birikimine odaklanması önerisine yer verildi.
İmf Dünya Ekonomik Görünüm Raporu
Uluslararası Para Fonu (IMF), 2015-2020 döneminde, daha önceki 6 yıllık döneme göre gelişmiş ülkelerin büyüme hızının artacağı, gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızının ise azalacağı öngörüsünde bulundu.