IMF: Türkiye heyet istemedi

IMF: Türkiye heyet istemedi

Babacan olumsuz sonuçlanma ihtimalini gözardı etmeyelim ded.

IMF Sözcüsü Atkinson, Türkiye ile görüşmelerin henüz heyet gönderme noktasına gelmediğini ifade etti.

Ekonomi yazarlarıyla buluşan Bakan Babacan da görüşmelerin olumsuz sonuçlanma ihtimaline dikkat çekti.

Haftalık rutin toplantısını yapan IMF sözcüsü Caroline Atkinson, Türk hükümetinin IMF ile anlaşmaya varılması için bir heyet talep etmediğini, görüşmelerin ise devam ettiğini söyledi.

Atkinson düzenlediği basın toplantısında bir soru üzerine “Türkiye ile programın ana hatları hakkında yakın ve verimli görüşmeler yürütüyoruz. Eğer yetkililer program talep ederlerse gidip görüşmelere devam edebiliriz” diye konuştu. Atkinson daha sonra şu ana kadar bir heyet talep edilmediğini sözlerine ekledi.

Öte yandan önceki gün ekonomi yazarları ile bir yemek yiyen Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ise IMF görüşmelerinin detaylarda devam ettiğini ve yakın zamanda sonuca ulaşmasını beklediklerini vurguladı. Toplantıya Hazine Müsteşarı İbrahim Çanakçı ve Merkez Bankası Başkan Yardımcısı Mehmet Yörükoğlu ile birlikte katılan Babacan, görüşmelerin 2 yıllık bir stand-by çerçevesinde yürüdüğünü, olumsuz sonuçlanma ihtimalinin de olduğunu kaydetti.

Piyasalarda ise IMF ile Türkiye’nin yapacağı anlaşma belirleyici olmaya devam ediyor. Piyasalar hâlâ IMF ile bir anlaşma beklese de anlaşmanın olmama ihtimali de dün fiyatlara yansıdı. Dün hem dolar hem de euro, TL karşısında yüzde 1’e yakın değer kazandı. Sözkonusu değer artışında Yunanistan’dan kaynaklı olarak tüm piyasaları saran endişelerin de etkili olduğu belirtiliyor.

Küresel ekonomi bu yıl % 2.7 Türkiye % 3.3 oranında büyür

Dünya Bankası’nın yayımladığı “Küresel Ekonomik Görünüm-2010” raporunda, küresel ekonominin bu yılyüzde 2.7, 2011’de ise 3.2 oranında büyümesinin beklendiğini bildirildi. Krizin şiddetli safhasının atlatılmış olmasına rağmen kronik zayıflığın sürdüğüne işaret edilen raporda, birçok şeyin teşvik paketlerinin çekilmesinin zamanlamasına ve para politikasındaki düzeltmelere bağlı olduğu ifade edildi.

Raporda, yanlış bir yöntemin çift dipli gerilemeyle sonuçlanabileceği ve bunun da 2011’de yeniden resesyona neden olabileceği uyarısında bulunuldu. Raporda geçen yıl yüzde 5.8 daraldığı tahmin edilen Türkiye’nin ise bu yıl yüzde 3.3, 2011 yılında da yüzde 4.2 büyüyeceği öngörülüyor.

OECD ülkelerinin bu yıl yüzde 1.8, gelecek yıl ise yüzde 2.3 büyüyeceği tahmin edilen rapora göre, euro bölgesi bu yıl yüzde 1, gelecek yıl ise yüzde 1.7 büyüyecek. ABD ekonomisinde bu yıl yüzde 2.5, gelecek yıl yüzde 2.7, Avrupa ekonomilerinde ise bu yıl sadece yüzde 1 büyüme öngörülürken, gelişmekte olan ülkeler yüzde 5.2, gelişmiş ülkeler ise yüzde 1.8 büyüme kaydedecek.

IMF revize edecek

Rapora göre bu yıl Çin ekonomisi yüzde 9, Hindistan yüzde 7.5, Güney Asya ülkeleri yüzde 6.9, Latin Amerika ise yüzde 3.1 büyüyecek. Küresel yatırımın 2009’da yaklaşık yüzde 10 düştüğü, bu yıl ise sadece yüzde 4.9 büyüyeceği tahmin edilen raporda ayrıca, dünya ticaret hacminin geçen yıl yüzde 14.4 gibi önemli oranda gerilediğine, bu yılda yalnızca yüzde 4.3’lük bir büyüme göstereceğine işaret edildi.

Dünya Bankası baş ekonomisti Justin Lin yaptığı açıklamada, “Maalesef, bu derin ve ıstıraplı krizden bir gecede çıkmayı bekleyemeyiz çünkü, ekonomilerin ve istihdam piyasalarının düzelmesi yıllar alacak” dedi. Raporu hazırlayanlardan Hans Timmer ise işsizliğin ciddi bir sorun olmaya devam edeceğini dile getirdi.

Geçen yıl küresel ekonomide bu yıl yüzde 3. 1 oranında büyüme tahmininde bulunan IMF’nin 27 Ocak’ta küresel öngörülerini revize etmesi bekleniyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile