Kahyaoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Çin Halk Cumhuriyeti'nin Sincan Uygur Bölgesi'ndeki Uygur Türklerine yönelik tavırları nedeniyle son günlerde Türkiye'nin çeşitli illerinde gerçekleştirilen protesto eylemleri ve Çinli turistlere yapıldığı söylenen saldırı haberlerinin, ihracatı da olumsuz etkilemeye başladığını kaydetti.
Çin hükümetinin Türkiye'ye gelecek vatandaşlarını uyarırken, Çinli firmaların da gelişlerini iptal etmeye başladıklarını ifade eden Kahyaoğlu, demokrasilerde protestoların bir hak olduğunu, ancak bunun dozunun kaçırılmaması ve saldırı şekli almaması gerektiğini vurguladı.
Kahyaoğlu, konuyla ilgili son dönemde basına yansıyan ve şiddet içeren protestoları anımsatarak, tepkiyi bu şekilde göstermenin olumsuz sonuçlara neden olabildiğini bildirdi.
Bu tür sorunların devletlerarası görüşmelerle çözümlenebileceğini belirten Kahyaoğlu, "Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın 28 Temmuz'da Çin'e gideceği belirtiliyor. Bu tür sorunlar orada masaya yatırılır ve çözüm yolları aranır. Hükümetimiz bu konuda gerekli girişimleri yapacaktır. Sokak eylemleri ve saldırıların oradaki insanlara faydası olmayacağı gibi, kendi ülkemize de zararı olacaktır. Ayrıca protesto için bir ülkenin bayrağını yakmayı da doğru bulmuyorum" ifadelerini kullandı.
- "Doğal taş sektörü en çok Çin'e ürün satıyor"
Kahyaoğlu, Türk doğal taş sektörünün en çok Çin'e ürün sattığını ifade ederek, son dönemde bu ülkeye ihracatta yaşanan gerilemeye değindi.
Başkan Kahyaoğlu, şunları kaydetti:
"Son zamanlarda ihracatta yüzde 45'lere varan gerileme yaşanıyordu. Çin'e yapılan ihracat 2014'ü yüzde 15,57 azalarak 981,5 milyon dolarla kapatırken, gerileme 2015'te de devam etti. Yılın ilk yarısında Çin'e yapılan doğal taş ihracatı değer bazında yüzde yüzde 25,44 azalarak 435,9 milyon dolardan 325 milyon dolara indi. Çin'in sektör açısından öneminin büyük. Eylemlerin ve saldırıların başlamasının ardından, alım yapmak için Türkiye'ye gelecek olan Çinli firmalar da bir bir randevularını iptal etmeyle başladılar.
Çin hükümeti Türkiye'ye gelecek vatandaşlarını uyarırken, Çinli mermer, maden alıcısı firmalar Türkiye'ye gelmekten vazgeçiyor. İhracatçı firmalarımızdan sürekli bu konuda şikayet geliyor. Bu şekilde devam ederse bu ülkeye yapılan ihracatın durma noktasına gelmesinden endişeliyiz. Sağduyulu ve dikkatli olmalıyız. Tepkimizi daha demokratik yöntemlerle ortaya koymalıyız."
İMİB Yönetim Kurulu Başkanı Kahyaoğlu Açıklaması
İstanbul Maden İhracatçıları Birliği (İMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Kahyaoğlu, "Türkiye'nin çeşitli illerinde gerçekleştirilen protesto eylemleri ve Çinli turistlere yapıldığı söylenen saldırı haberleri, ihracatı da olumsuz etkilemeye başladı" ifadelerini kullandı.