İmo Adana Şube Sekreteri Civelek

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Adana Şube Sekreteri Suphi Civelek, Türkiye'de her yıl ortalama 80 bin iş kazasının yaşandığını ve bu kazaların binden fazlasının ölümle sonuçlandığını belirtti.

Civelek, yaptığı yazılı açıklamada, çok sayıda yapı emekçisinin, iş kazaları konusunda alınabilecek önlemler ihmal edildiği ve konunun önemine uygun çalışmalar yapılmadığı için hayatını kaybettiğini öne sürdü.
Türkiye'nin, iş kazalarında Avrupa ve dünyada ilk sıralarda bulunduğunu ileri süren Civelek, şunları kaydetti:
''Türkiye ölümlü iş kazalarında Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü sırada yer almaktadır. İş Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi'nin geçen yıla ilişkin hazırladığı raporda bin 235 işçinin yaşamını yitirdiği belirtilmektedir. Yapılan araştırmalar, iş kazalarının yüzde 50'sinin 'kolaylıkla' önlenebilecek kazalar olduğunu, yüzde 48'inin de sistemli bir çalışma ile önlenebileceğini ortaya çıkarmasıdır. İşte bu nedenle işçi ölümlerinin önlenebilir olması nedeniyle yaşananları 'iş kazası' değil 'iş cinayeti' olarak nitelendirmekteyiz. Türkiye'de her yıl ortalama 80 bin iş kazası yaşanıyor ve bu kazaların binden fazlası ölümle sonuçlanıyor.''
Civelek, sağlıksız koşullarda güvenlikten yoksun çalışma, güvencesiz çalışma hayatı, taşeron sistemi, ülkemizde işçi sağlığı ve iş güvenliğinin yeterince ciddiye alınmaması, yasal boşluklar ve denetimsizliğin iş kazalarını arttıran nedenler olduğunu ifade etti.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın verilerine göre, Türkiye'de ölümlü iş kazalarının yüzde 34'ü inşaat işlerinde gerçekleştiğini vurgulayan Civelek, gerçekleşen ölümlü iş kazalarının meydana gelmesinin birinci nedenin ise yüksekten düşme olduğunu belirtti.

Civelek, iş cinayetlerinin, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının önüne geçilebilmesi için işyerlerinde ''önce insan, önce sağlık, önce iş güvenliği'' anlayışının yerleştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile