İMO, Asmakinsan Temiz Enerji Üretim AŞ'nin Bandırma'da kurduğu rüzgâr türbinlerine teknik gezi düzenledi. Asmakinsan Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ali Hazır, tesislerinin, 2,5 aydır devrede olduğunu belirterek, her biri 2,5 megavat gücünde 10 türbinden yılda 25 megavat enerji ürettiklerini ifade etti.
Yılda 85 ile 90 milyon kilovat saat arasında enerji üretmeyi umduklarını söyleyen Hazır, enerji üretiminde dışa bağımlılıktan kurtulmak için kaynağı yerel olan yenilenebilir çevreci enerji yatırımlarının arttırılması gerektiğini kaydetti.
Hazır, "Türkiye'de kurulu güç olan 40 bin megavatın yüzde 55'i yaklaşık 22 bin megavatı doğalgazdan elde edilir. Bu 22 bin megavatın yüzde 70'i de dışarıya döviz olarak ödeniyor. Ülkenin enerjide dışarıya bağımlılıktan kurtulması için bu tür projelerin mutlaka desteklenmesi lazım." dedi.
Bürokrasinin yenilenebilir enerji yatırımlarında engel teşkil ettiğini ileri süren Hazır, lisans işlemlerinin tamamlanmasının çok uzun sürdüğünü ifade etti. Toplam üretilen enerjide rüzgârın payının yüzde 1–2 olduğunun altını çizen Hazır, şunları kaydetti: "Türkiye'de bu tür yatırımları yapmak gerçekten çok zor. Bu projeye kalkıştığımızda Türkiye'de böylesi başka bir yatırım yoktu. Bürokrasi ile tam 5 yıl uğraştık. Başvuruların yapıldığı yetkili kurum bir günlüğüne dilekçeleri almaya karar verdiğinde 78 bin megavat müracaat yapıldı. Bunların yüzde 60'nın 70'nin elendiğini düşünürsek yaklaşık 25 bin megavat gibi projenin kurulması mümkün ama 2–3 yıldır bunların lisans işlemleri bitmedi."
DOĞALGAZDAN İKİ KAT DAHA PAHALI
Firmalarına ait temiz enerji yatırımı konusunda 7 projelerinin daha olduğunu dile getiren Ali Hazır, yatırımların artması için devletin alım garantisi vermesi gerektiğinin altını çizdi.
Hazır, şöyle devam etti: "Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde bu projeler sübvanse ediliyor, alım garantileri veriliyor. Ülkemizde de bu tesislerin artabilmesi için yatırımların sübvanse edilmesi lazım. Bir doğal gaz yatırımında bir megavatı 500 ile 700 bin Euro arasında yaparken, biz bunu 1 milyon 400 bin Euro'ya yapıyoruz. Bir doğalgaz yatırımından neredeyse 2 kat daha pahalı bir yatırım. Aynı fiyata satarsanız bu tesisler Türkiye'de yapılamaz. Firmamızın 7 tane daha projesi var. Bunların 3 tanesi Bursa'da, Çanakkale'de ve Gökçeada'da projelerimiz var. İnegöl'de de hidroelektrik projemiz var."
İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin de temiz enerjinin desteklenmesi gerektiğini belirtti. Şahin, "Temiz enerjinin mutlaka Türkiye'de yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Temiz enerjiye yatırım yapanların mutlaka teşvik edilmesi ve gerekli primlerin verilmesi gerekiyor." diye konuştu.