İmo Başkanı Şahin Uyardı:

İmo Başkanı Şahin Uyardı:

İnşaat Mühendisleri Bursa Şubesi (İMO) Başkanı Necati Şahin, Marmara Denizi'nde ciddi enerji biriktiğini, uzmanların 4 yıl içinde büyük bir deprem beklediklerini söyledi.

İnşaat Mühendisleri ve Jeoloji Mühendisleri Odası, 1-7 Mart Deprem Haftası dolayısıyla 'Deprem gerçeği ve Bursa' konulu bir basın toplantısı düzenledi. Deprem konusunda gözle görülür bir tedbir alınamadığını belirten İMO Bursa Şubesi Başkanı Necati Şahin, Bursa'nın yüzde 80'e yakın kısmının fay hattı üzerinde olduğuna işaret etti.
Şahin, araştırmaların yakın bir gelecekte deprem olacağını gösterdiğini, ancak buna rağmen alınması gereken tedbirlerin geçiştirildiğini dile getirdi. Marmara Denizi'nde yapılan araştırmaların, depremin yakın bir tarihte olacağına işaret ettiğini aktaran Şahin, "Marmara'da ciddi bir enerji birikimi var. Uzmanların verdikleri bilgilere göre 2010 ile 2014 yılları arasında en az 7 - 7,5 büyüklüğünde bir deprem bekleniyor. Bu çok ciddi bir tehlike. Biz ise tehlikenin üzerinde yaşadığımız halde halen bir şey yapmıyoruz. Bazı otoyollar sağlamlaştırıldı. Ancak geniş bir deprem tedbiri alınmadı. Yapılması gerekenleri biran evvel tamamlamalıyız" dedi.
"MUHTEMEL BİR DEPREMDE EN AZ 11 BİN CAN KAYBI OLUR"
Marmara'da meydana gelecek depremle ilgili İstanbul için çok sayıda senaryo üretildiğini, fakat sanayinin merkezi olan Bursa açısından bakıldığında da durumun hiç iç açıcı olmadığını vurgulayan Şahin, "Bursa'da 7-7,5 arasında bir deprem olduğunda en az 60 bin konut ve işyeri yıkılacak. 11 binin üzerinde insan ölecek. 190 bin bina hasar görecek. 50 bine yakın yaralı olacak. Yaklaşık 40 bin aile barınma ihtiyacı duyacak. Tüm bu rakamların yanı sıra en az 5 milyar dolarlık bir maddi kayıp olacak. Tahmin edilen bu rakamların en fazla yüzde 15'i ile tüm bu kayıpların önüne geçmek mümkün. Yeter ki deprem olmadan tedbir almaya başlayalım" diye konuştu.
Şahin, 1999 yılında meydana gelen büyük deprem öncesinde yapılan binaların yüzde 8'inin yıkılması gerektiğini ifade etti. Depremin tamamen bir doğa olayı olduğunu, ancak insanların yaptıkları çürük yapıların tabiata karşı geldiğini söyleyen Şahin, "Depremin üzerinden neredeyse 11 yıl geçti. Bazı çalışmalar yapılıyor. Ancak tamamen göstermelik şeyler. Marmara Depremi'nin ardından kurulan Deprem Konseyi iptal edildi. Deprem Şurası'nın kararları uygulanmıyor. Göç ve kaçak yapılaşma devam ediyor. Afet planlamaları kaldırıldı. Yani yapılması gereken ne varsa hepsi iptal edildi. Halbuki deprem devletin el atması gereken çok ciddi bir konu. Ülke genelinde ciddi bir envanter çalışması yapılmalı. Biz Bursa'da bunu imkanlarımız ölçüsünde gerçekleştiriyoruz. Fakat devlet destekli kapsamlı bir çalışma yapılması gerekiyor" diye konuştu.
Türkiye'nin yüzde 93'ünün, nüfusun yüzde 95'inin, sanayinin de yüzde 98'inin deprem kuşağında olduğunu belirten JMO Bursa İl Temsilcisi Engin Er de, Bursa'nın Kuzey Anadolu fay hattının üzerine kurulduğunu vurguladı. Meydana gelen depremler sonucunda şimdiye kadar 97 bin 203 vatandaşın hayatını kaybettiğini açıklayan Er, ortalama olarak her yıl 6 bin binanın yerle bir olduğunu aktardı.
Ülkedeki deprem kuşakları hakkında bilgiler veren Er, Bursa'nın tam altından geçen Kuzey Anadolu fay hattında ciddi bir enerji birikmesi olduğunu ve yetkililerin vakit kaybetmeden tedbir alması gerektiğinin altını çizdi. Tam on yıldır bu konuyu dile getirmeye çalıştıklarını söyleyen JMO İl Temsilcisi Er, yetkililerin kendilerini ciddiye almamasından şikayet etti.
Bursa'nın üzerinde olduğu fay hatları hakkında bilgiler veren Engin Er, "Bursa tam bir çöküntü havzasıdır. En son yapılan çalışmalarda zemin yapısında karakter değişiklikleri gözlenmiştir. Buna ilave olarak Kuzey Anadolu fay hattı, şehrin tam ortasından geçiyor. Yani Bursa'daki yerleşimin yüzde 80'lik kesiminin deprem hattı üzerinde oturduğu anlaşılıyor" diyerek muhtemel bir tehlikeye dikkat çekti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile