PKK'nın 20 Eylül'de sona eren eylemsizlik kararının ardından, silahların kalıcı olarak susması için başlayan girişim, yeni bir boyut kazandı. Ankara-İmralı-Kandil ekseninde görüşme trafiği yoğunlaştı. Hedef: Silahlara veda. Bu süreçte Ankara da kırmızı çizgilerini net bir şekilde ortaya koydu: "Özerklik" talebinin tartışılması söz konusu bile olamaz. Seçim barajı düşürülse dahi Anayasa gereği 2011'de uygulanamaz. Yeni anayasa "toplumsal sözleşme" çerçevesinde demokratik adımları beraberinde getirecek.
GÖZLER GÜL'ÜN DÖNÜŞÜNDE
PKK'nın silah bırakmasına yönelik sivil inisiyatif hız kazandı. Doğu ve Güneydoğu'daki 700 kuruluşun oluşturduğu "barış inisiyatifi" Ankara'dan randevu bekliyor. Diğer yandan İmralı ile sıcak temas sürerken, Kandil'e yolculuk için de hazırlık yapılıyor. Sivil örgütler, Ankara temaslarının ardından hükümetin görüşlerini Kandil'e iletmeyi planlıyor. İmralı'daki görüşmelerin "müzakere" değil, "diyalog" şeklinde geçtiği belirtiliyor. Dün hava muhalefeti nedeniyle Abdullah Öcalan'la görüşemeyen Aysel Tuğluk şansını bugün bir kez daha deneyecek. Diyarbakır'da önceki gün bir araya gelen sivil örgütler, Köşk ve Başbakanlığın, Ahmet Türk'ün başkanlık ettiği Demokratik Toplum Kongresi (DTK) ile görüşmeme tutumunu değerlendirdi. Sivil örgütler, Ankara'ya ayrı ayrı heyet gönderme görüşünü benimsedi. Cumhurbaşkanı Gül ise ABD yolunda, "Bana resmi talep gelmedi. Prensip olarak dışlama, görmeme durumunda olmadım. Bu kişiler siyasi partilerin, sivil toplumun önemli kişileri" diyerek Ahmet Türk ve sivil örgütlerin görüşme talebine yeşil ışık yakmıştı. Şimdi gözler, Cumhurbaşkanı Gül'ün dönüşüne çevrildi.
KANDİL'E HEYET
Sivil inisiyatif adına Köşk'ten randevu talep eden Diyarbakır Barosu Başkanı Mehmet Emin Aktar, silahların susması konusunda herkesin hemfikir olduğunu vurgulayarak, "Biz diyalog zemini oluşturmak istiyoruz. Örtülü konuşarak çözüm bulunmaz. Önce silahlar susmalı, diyalog süreci ile birlikte silahsızlanma sürecine geçilmeli" çağrısı yaptı. Sivil örgütler Ankara ile sıcak teması sürdürürken, Kandil'e bir heyet göndererek örgütün sözde Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan'la görüşmeyi planlıyor. DTK Başkanı Ahmet Türk'ün de Kandil'e gidecek heyette olması bekleniyor. Diyarbakır Baro Başkanı Aktar, "Bu aşamadan sonra barışa katkı sunacaksa Kandil'e de gitmeye hazırız. Artık ertelenecek vakit yok" yorumunu yaptı. Aysel Tuğluk da PKK ile görüşme arayışlarının da sürdüğünü ifade ederek, "Öncelikle devlet, hükümetle görüşmeyi istememiz Kandil ile görüşmeyi ertelediğimiz anlamına gelmiyor" dedi. Sivil kanatta bu sıcak gelişmeler yaşanırken, geçen hafta yapılan iki güvenlik toplantısının ardından MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın ABD ziyareti, Alman İçişleri Bakanı'nın dün "PKK" gündemiyle Türkiye'ye gelmesi, Akil Adamlar'ın "Ateşkes süreci uluslararası güçler tarafından denetlenebilir" çağrısı PKK'ya silah bıraktırma yolundaki yoğun diplomasiyi ortaya koyuyor. PKK'nın lider kadrosunun da "silahlanmayla nereye kadar gidilecek" tartışması içinde olduğu belirtiliyor. Aysel Tuğluk, İmralı ziyaretinde eylemsizlik sürecine ilişkin dışarıdaki havayı anlatacağını belirterek, "Sürecin devamı yönünde bir beklenti olduğunu aktaracağım" dedi.
İmralı'ya sivil abluka
PKK'nın 20 Eylül'de sona eren eylemsizlik kararının ardından, silahların kalıcı olarak susması için başlayan g...