Inci Kefalinin Muhtesem Gece Yolculugu Basladi

Inci Kefalinin Muhtesem Gece Yolculugu Basladi

Van Gölü’nde yasayan ve mayis ayindan itibaren suyun akisinin tersine yüzerek tatli sulara göç eden inci kefalinin muhtesem gece yolculugu basladi.

Dünyada sadece Van Gölü’nde yasayan ve üreme döneminde suyun akisinin tersine yüzerek tatli sulara göç eden inci kefalinin engel tanimayan zorlu yolculugu devam ediyor. Yumurta birakmak için tatli sulara çikan inci kefali baligina 15 Nisan-15 Temmuz tarihleri arasinda av yasagi uygulanirken, bu yolculukta essiz görüntüler yasaniyor. Van Valiligi öncülügünde Il Jandarma Komutanligi, Il Tarim ve Orman Müdürlügü, Il Emniyet Müdürlügü, Van Büyüksehir Belediyesi ekiplerince siki önlemler aliniyor. Inci kefali, yogun olarak göç ettigi yaklasik 5 kilometre mesafedeki Ercis ilçesindeki Deli Çay ile 23 kilometre yol kat ederek Muradiye ilçesi balik bendine geliyor.

"Inci kefali gece kendini daha iyi güvende hissediyor"

Üç ay boyunca baliklarin üreme yolculugunu takip eden Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, "15 Nisan’dan itibaren akarsularin agizlarina toplanan inci kefalleri, 3 aylik göç yolculuguna basladi.

Göç esas geceleri yogunlasti. Geceleri balik kendini daha güvende hissettigi için martilar ve diger canlilardan daha rahat korunmasi için göç gece yogunlasiyor. Su anda bulundugumuz alan Bandimahi Çayi. Sevinerek söylüyoruz ki jandarma yine balik için nöbet tutuyor, baligi koruyor. Bundan dolayi mutluyuz. Ümit ediyoruz ki sezon sonuna kadar bu koruma çalismalari ayni hizla devam eder ve bu üreme dönemi basarili bir sekilde geçer. Burada önemli olan konu balik kendini gece daha güvenli hissediyor ve bu sebepten dolayi göç gece daha yogun geçiyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile