Erciş balık bendinde incelemelerde bulunan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Akkuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bahar mevsimiyle Van Gölü çevresinde muhteşem bir olaya tanıklık ettiklerini söyledi.
Yaklaşık 14 yıldır, İnci kefalinin korunması ve Van Gölü'nde balıkçılık yöntemleriyle ilgili çalışmalar yürüttüklerini belirten Akkuş, 15 Nisan'dan itibaren dere ağızlarında toplanmaya başlayan balıkların artık hızla derelere girmeye, büyük çaylara göç etmeye başladığını ifade etti.
Bin 650 metre yüzey rakımına sahip 3 bin 712 kilometre karelik yüz ölçümüyle Marmara Denizi'nin yaklaşık üçte biri büyüklüğünde olan Van gölünün adeta deniz gibi göründüğünü vurgulayan Akkuş, şunları kaydetti:
'Eşsiz bir ekosistemde yaşayan tek balık türü inci kefali bölge için gerek ekolojik, gerek ekonomik anlamda çok büyük bir öneme sahip, çünkü göl çevresinde yaşayan yaklaşık on dört bin insan direk ve dolaylı olarak geçinimini Van Gölü ve inci kefali üzerinden süren balıkçılıktan sağlıyor. Böylesine önemli kaynağın sürdürebilir şekilde kullanılması ebetteki tartışılmaz bir öneme sahiptir. Eğer bizler Van Gölündeki balıkçılığı devam ettirmek istiyorsak inci kefalinin üreme yaz aylarında derelere girdiği zaman başarılı bir üreme geçirmesini beklememiz gerekiyor.'
İnci Kefalinin Tatlı Sulara Göçü
Van Gölü'nde yaşayan tek balık türü olan ve üreme dönemi olduğu için avlanılması yasaklanan inci kefalinin tatlı sulara göçü devam ediyor.