Inci Kefalinin Van Gölü'ne Göçü Sorunsuz Bitti

Inci Kefalinin Van Gölü'ne Göçü Sorunsuz Bitti

Van Gölü’nde av yasaginin uygulandigi 15 Nisan-15 Temmuz tarihlerinde üremek için tatli sulara göç eden inci kefallerinin göç yolculugu bu yil sorunsuz tamamlandi.

Van Gölü kiyisindaki yerlesim yerlerinde yaklasik 20 bini askin kisinin geçim kaynagi inci kefali, her yil üreme dönemi olan 15 Nisan-15 Temmuz’da zorlu yolculuga çikiyor. Gölün tuzlu ve sodali suyundan derelerdeki tatli sulara ulasmak için suyun akisinin tersine yüzen, karsisina çikan engelleri ziplayarak geçmeye çalisan baliklar, her yil bu mevsimde görsel sölen sundu. Baliklarin neslini sürdürebilmek amaciyla ortaya koydugu mücadeleyi izlemek için de her yil binlerce yerli ve yabanci turist kente geliyor.

“Son 3 yilin 4 yilin en basarili üreme dönemi geçirildi”

Her yil insan ayinin gelmesi ile beraber inci kefalleri üremek için Van Gölü’ne dökülen tatli sulara dogru üreme göçü gerçeklestirdigini ifade eden Van Yüzüncü Yil Üniversitesi (Van YYÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögr. Üyesi Mustafa Akkus, “Bu mevsim geldiginde adeta Van Gölü’nün etrafi bir senlik havasina dönüsüyor. 2020 ile 2023 arasinda yasanan bölgedeki ciddi kuraklik sebebiyle inci kefalleri saglikli bir üreme dönemi geçiremedi. Yaz aylari geldiginde kisin kar yagisinin az olmasi sebebiyle akarsu debilerinde çok ciddi düsüsler oluyordu. Akarsularda su bulunmasi her yil akarsulara üreme göçü gerçeklestiren Inci kefalleri için hayati bir öneme sahip. Fakat maalesef 2020 ile 2023 yili arasi üreme açisindan çok kötü geçti. Çünkü akarsularda su yoktu. Bu mevsime geldigimiz zaman adeta kuruma noktasina geliyordu. Fakat 2024 yilinda yagislarin bol olmasi sebebiyle akarsular adeta suyla dolup tasti. Geçtigimiz yil neredeyse kuruma noktasina gelen akarsularin bu yil coskuyla attigini görüyoruz. O yüzden son 3 yilin 4 yilin en basarili üreme dönemi geçirildi. Tabi sadece akarsularda su olmasi üreme için yeterli degil. Etkin bir korunmanin yürütülmesi gerekiyor. Bu nokta da Van Il Jandarma Komutanligi’nin ekipleri oldu bu noktada Il Jandarma Komutanligi ekiplerine sonsuz tesekkür ediyoruz. Çünkü yasagin basladi ilk günden yasagin son buldugu günümüze kadar 24 saat dere kenarlarinda büyük bir özveri ile nöbet tuttular. Bu sene de koruma çalismalarini gögüsleyen Van Il Jandarma Komutanligi’nin ekipleri oldu” dedi.



“Biz bu senenin basarisini 3 yil sonra balikçilikta görecegiz”

Bu sene basarili bir üreme dönemi geçtigini ifade eden Dr. Ögretim Üyesi Akkus, “Simdi akarsudaki yavrular peyderpey Van Gölü’ne geri dönüyorlar. Biz bu senenin basarisini 3 yil 4 yil sonra balikçilikta görecegiz. Çünkü bu sene akarsularda dogan yavrular Van Gölü’ne dönecekler ve 3 yil sonra stoka katilim gösterecekler. Ümit ediyoruz ki önümüzdeki yillarda bol yagisli olur ve bu sekilde basarili üreme dönemi geçiririz. Tabii akarsular inci kefalinin basarili bir üreme sezonu geçirmesi aslinda birçok bilesenin adeta bir saatin çarklari gibi birçok kurumun senkronize bir sekilde çalismasi gerektiren bir durum. Bu nokta da en büyük sorunlardan birisi de akarsulardaki kirlilik. Sizin akarsu yataginizla bol su var koruma çalismalari etkin fakat kanalizasyonlar aritilmadan derelere desarj ediliyorsa bunun maalesef hiçbir anlami yok. Bu sebepten dolayi akarsu yataklarin kenarinda bulunan ilçelerdeki aritma tesislerinin mutlak suretle çalismasi lazim. Bugün Van Gölü’ne dökülen en büyük akarsu Bendimai çayi. Ama Çaldiran ilçesindeki Muradiye ilçesindeki eger aritma çalismiyorsa inci kefali üreme göçü için çok çok büyük bir sorun. Inci kefali sadece bir balik türü degil, bölge yaklasik 20 bin insanin geçimini sagladigi ekonomik bir deger. Ince kefali gibi böylesine önemli bir ekonomik degeri korumak istiyorsak gereken seyleri yapmamiz gerekiyor” diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile