Mayis ve Haziran aylarinda, dünyada sadece Van Gölü’nde yasayan endemik balik türü olan inci kefalinin tersine göçüne ev sahipligi yapan ve essiz görüntülere sahne olan Bendimahi Çayi, yanlis sulama yönetimi nedeniyle kuruma noktasina geldi. Van’in Muradiye ilçesinde bulunan Bendimahi Çayi’nin debisinin düsmesi, burada yasayan endemik balik türlerinin yasamini da tehlikeye soktu. Karadaki besin maddelerini Van Gölü’ne tasima konusunda, 20 bin insanin geçim kaynagi olan inci kefalleri için büyük öneme sahip olan Bendimahi Çayi, yaz ayinin kurak geçmesi ve dere yatagindaki suyun tamamina yakininin sulamaya alinmasi nedeniyle kuruma noktasina geldi.
Konu ile ilgili bilgi veren Van YYÜ Su Ürünleri Fakültesi Dr. Ögretim Üyesi Mustafa Akkus, “Manzaradan anlasilacagi gibi nerdeyse akarsu kuruma noktasina kadar geldi. Çünkü akarsuyun yaklasik 23. kilometresinde bulunan sulama bendindeki bütün kapaklar indirilmis. Suyun tamamini sagli sollu kanallara aktarildi. Hal böyle olunca maalesef arkamizdaki görüntüler ortaya çikiyor. Gördügünüz gibi akarsu yatagi tamamen kurumak üzere ve dölde 20 binden fazla insanin geçim kaynaginu olusturan inci kefallerinin tam üreme zamanindayiz. Dolayisiyla yetkililerin bir an önce buna müdahale etmesi gerekiyor” dedi.
Inci Kefalinin Yasami Tehlike Altinda
Van Gölü’ne dökülen en büyük akarsu olarak bilinen Bendimahi Çayi, yaz aylarinda yanlis sulama yöntemleri nedeniyle kuruma noktasina gelirken, bu durum inci kefalini de tehlikeye soktu.