Her yıl haziran ayının ilk haftasından itibaren incir ağaçlarında ilekleme yapıldığını ifade eden Erbeyli İncir Araştırma İstasyon Müdürü Ramazan Özkan, "Kaliteli incir üretimi için ileğin de kaliteli olması gerekir. Özellikle Germencik ilçesinin Ömerli ve Balatçık köylerindeki ileklerin kaliteli olduğu bilinmektedir." dedi.
Özkan, ileklemenin yapılışını şöyle anlattı: "Filelere üçer tane konan ilekler, filelere takılan tellerle incir ağaçlarına asılır. Bu işlem, iki üç hafta arayla tekrarlanarak üç defa bahçelerde ilekleme yapılır. Filelere çok fazla ilek koymak zararlıdır. 'As ileğin azını, al incirin hasını' sözünü üreticilerimiz bilir."Germencik ilçesinde perşembe günleri kurulan sebze meyve pazarında, ilekler de tezgahta yerini aldı. Satış, ilekler güneş tam yükselmeden ağaçlara asılması gerektiğinden sabah erken saatlerde başlıyor ve öğle olmadan bitiyor. Pazara Balatçık köyünden ilek getiren vatandaşlar, bu yıl havanın geç ısınmasından dolayı ürünün az ve fiyatının da geçen yıllara oranla yüksek olduğu söyledi.
Balatçık Köyü Muhtarı Recai Azman da, "Köyümüzün incir bahçelerindeki ağaçlarda yetiyen ilekler, bölgenin en kalitelileridir. Köyümüze her yıl çevre köylerden incir üreticileri ilek almaya gelir." şeklinde konuştu.
İLEKLEME
İlek, yenmeyen erkek incir meyvesidir. Sert ve tatsız olur. İlekler, mayıs sonu veya haziran başında, sabah erken saatlerde toplanır. Güneş görmemeleri gerekir. Bunun sebebi, güneşle birlikte içlerinde bulunan ve ileklenmeyi sağlayan siyah polenlerin güneşle birlikte ortaya çıkmasıdır. İncir bahçesinin içine bir ilek ağacı dikilerek ilekleme yapılmaz. O zaman ileklemenin fazla ya da az olmasından dolayı bahçedeki incirler zarar görür .
İncirde İlekleme Dönemi Başladı
Türkiye'nin taze ve kuru incir deposu olarak bilinen Aydın bölgesinde ilekleme sezonu başladı.