Türk Harb-İş, örgütlü olduğu Adana, Ankara ve İzmir'deki yabancı askeri iş yerlerinde çalışan bin 336 üyesini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine greve gitme kararı aldı.
Sendikanın Adana şubesi önünde düzenlenen açık hava toplantısında bir araya gelen işçiler, grev kararını ve sendikayı destekleyen sloganlar attı.
Sendika Genel Başkanı Bayram Bozal, burada yaptığı konuşmada, sendikalarının Adana'nın İncirlik mahallesinde ABD Hava Kuvvetleri 39. Kanat Komutanlığı ile Ankara'da Aafes-Eur Türkiye Satış Bölgesi Genel Müdürlüğü, İzmir'de Vectrus Systems Corporation firmalarında örgütlü olduklarını ifade etti.
Bu iş yerlerinde yürüttükleri 10 Mayıs'ta başlayan ve 22 maddede anlaşmaya varılan 25. Dönem Toplu İş Sözleşme (TİS) görüşmelerinde yaşanan tıkanma nedeniyle uyuşmazlık tutulduğunu ifade eden Bozal, 9 Ağustos'ta arabulucu ile devam eden müzakerelerde sonuç alınamayınca yasal süreç doğrultusunda grev kararı aldıklarını, bu kararı iş yerlerine astıklarını bildirdi.
Görüşmelerde bu dönem refah payı almadan TİS imzalamayacaklarını baştan belirttiklerini, ancak ABD'li heyetin görüşmeleri uzatmak istediğini belirten Bozal, 'Biz burada bir takım fırsatlardan faydalanalım diye mücadele etmedik. Biz 1990'lı yıllarda kaybettiğimiz haklarımızı istedik adamlardan. 1990'lı yıllarda sizin yüzde 22 iyileştirmeniz var. Birileri işverenle iyi geçineyim adına o yüzde 22'leriniz sıfıra düşmüş.' dedi.
Bozal, bugünler için verecekleri mücadeleyi düşünerek geçen dönemki sözleşmede o dönem ücretlere bir faydası olmasa da binde bir ifadesini yazdırdıklarını anlattı.
- 'Tek dertleri var. 'Ben ABD'liyim isteğimi yapacağım'
ABD'li işverenin 'Maliyetler yüksek. Bizim verdiğimiz ücretler Türkiye şartlarına göre çok yüksek dolayısıyla sadece ve sadece alışkanlık haline getirdiğimiz enflasyonu vereceğiz.' dediğini aktaran Bozal, şöyle devam etti:
'Biz 'bu dönem olmayacak' dedik. 'Bu dönem arkadaşlarımızın yüzde 22'sini vereceksiniz' dedik. Eğer maliyetse bizim 500'e yakın üyemiz işten çıkartılmış. Bu, maliyetle başka şeyle izah edilemez. Tek dertleri var. 'Ben ABD'liyim isteğimi yapacağım'. Bize sürekli maliyetlerden bahsediyorlar. Kendi ülke insanlarının yaşantılarına, bizim gibi çalışanların maaşlarına bakıyorsun ya da İspanya, Yunanistan'a bakıyorsun bizim çok daha üstümüzde paralar alıyorlar.'
Bozal, arabulucu döneminde de görüştüklerini, ABD'li heyetin hiçbir değişiklik yapmadan yüzde 3 tekliflerine devam ettiğini ancak işçilere 'Biz yüzde 14-15 verdik.' diyerek işçiler ile sendikanın arasını bozmaya çalıştıklarını kaydetti.
İş yerinde güvenlik konularına da değinen Bozal, şunları söyledi:
'Kendilerinin canı çok kıymetli. Dışarı çıkışları yasak. Bazen de üs içinde bürolardan çıkışları yasak ediyorlar. Kendilerine yüzde 22-25 arasında risk primi veriyorlar. Neyin riski birader. Eğer risk varsa ben de işte alandayım. Buradayım. Eğer bir risk varsa bizde, onlarda değil. Onların güvenliğini Türk askeri alıyor, kendi askeri alıyor. Niye Türk işçine risk pirimi vermiyorsun. Niye işçine o yüzde 22'lik refah payını vermiyorsun.'
Geçmiş dönemlerde sendika ile işveren arasında yapılan TİS'lerin öncekilerle aynı olduğunu vurgulayan Bozal, virgül dahi değişmeden TİS imzalandığını, ABD'li işveren ne dediyse aynısının sözleşmeye koyulduğunu belirtti.
Gelinen süreçte çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Türk-İş ile görüştüklerini aktaran Bozal, 'Bizim de sahibimiz var. Bundan sonraki süreçte hem Türk-İş'in hem bakanlığın ve diğer çalışanların da desteğini alarak bu işten başarıyla çıkacağımıza inanıyorum.' diye konuştu.
Sendika üyeleri, İncirlik'te yemekhane, ulaşım, silahlarla ilgili onarım ve bakım, tesisat ve bina bakım-onarım, yol yapımı, kargo yüklenmesi, Ankara ve İzmir'de ise ağırlıklı olarak büro personeli ve tercüman olarak hizmet veriyor.
İncirlik Ve ABD Askeri İş Yerlerinde Grev Kararı
Türk Harbİş, örgütlü olduğu Adana, Ankara ve İzmir'de ABD askeri tesis ve firmalarda çalışan bin 336 üyesini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde anlaşma sağlanamaması üzerine grev kararı aldı Türk Harbİş Genel Başkanı Bozal: 'Bize sürekli maliyetlerden bahsediyorlar. Kendi ülke insanlarının yaşantılarına, bizim gibi çalışanların maaşlarına bakıyorsun ya da İspanya, Yunanistan'a bakıyorsun bizim çok daha üstümüzde paralar alıyorlar'