Sanayi sehri olmasinin yaninda güçlü bir tarim sehri olan Inegöl, bu alanda da hizli bir gelisim içerisinde. Hem sehirdeki üreticilerin emekleri hem de yerel yönetimlerin tarima destekleriyle Inegöl tarimi 2023 yilinda sagladigi ekonomik katma degeri yüzde 100 arttirdi. Inegöl Belediye Baskani Alper Taban, Muhtarlik Isleri Müdürlügü bünyesinde yapilan tarimsal çalismalari ve sehrin tarim potansiyeline iliskin açiklamalarda bulundu.
Inegöl’ün; meyvecilik, sebzecilik, yem ve tahil bitkileri, süs bitkileri, fidancilik, aricilik, hayvancilik ile komple bir tarim sehri olduguna dikkat çeken Baskan Taban, “Bizler de sehrimizin bu gücünü gelistirmek adina Muhtarlik Isleri Müdürlügümüz ile tarim sektörüne katki sunmaya gayret ediyoruz. Amacimiz; yenilikçi, katma degerli, nitelikli ve sürdürülebilir tarimsal üretim bu manada sehrimizin bize sundugu nimetleri biler de en iyi sekilde kullanarak degere dönüstürüyoruz. Inegöl’ün yüzde 49’u orman, yüzde 30’u kültür arazisi, yüzde 11’i çayir ve mera, yüzde 10’u ise göl, bataklik ve kayalik. Bereketli topraklarimiz ise bizim için büyük nimet” dedi.
Meyvecilik Inegöl tariminin en güçlü silahi
Tarim alaninda en büyük payin meyvecilik oldugunu isret eden Baskan Taban, “Meyvecilik Inegöl tariminin en güçlü silahi. Toplamda Inegöl’de 108 bin 642 dekar alanda meyve üretimi yapiliyor. 2023 yilinda meyve üretiminde sehrin sagladigi gelir ise 3 milyar 675 milyon TL. Üretim alani olarak 29 bin 500 dekar ile en yüksek alana sahip ceviz, ayni zamanda deger olarak da 944 milyon TL ile ilk sirada. Tonaj olarak ise 57 bin 750 ton ile Armut en fazla üretilen ürün. Ekonomik olarak 808 milyon TL degere sahip. Ekonomik olarak en yüksek degere sahip üçüncü ürün ise 378 milyon TL ile seftali. Bu ürünleri sirasiyla; kiraz, elma, çilek, erik, kestane, findik, üzüm, nektarin, ahududu, mavi yemis ve diger meyveler takip ediyor” diye konustu.
Toplam tarimsal degeri 8 milyar 736 milyon 871 bin lira
Tahil üretiminin de tarim alaninda en fazla degere sahip ikinci alan oldugunu ifade eden Baskan Taban, söyle devam etti: “2 milyar 286 milyon ile yaglik ayçiçegi üretimi tahil alaninda zirvede. Ikinci sirada bugday yer aliyor. Tahil üretiminde 178 bin 992 dekar alanda 2023 yilinda 3 milyar 648 milyon TL gelir elde edildi. Sebzecilik ise meyvecilik ve tahil üretimine oranla daha az tercih ediliyor. Fasulye, bezelye, domates, biber, ispanak en çok üretilen sebzeler. Toplamda 13 bin 376 dekar alanda yapilan sebzecilikten 2023 yilinda 307 milyon TL gelir elde edildi. Yem bitkilerinden 444 milyon, süs bitkileri ve fidanciliktan ise 184 milyon TL gelir saglandi. Toplamda bitkisel üretimden 2023 yilinda 8 milyar 259 milyon 464 bin TL gelir elde edilmis oldu. Hayvansal üretimden ise 477 milyon 407 bin TL gelir elde edildi. 2023 yilinda toplam tarimsal deger ise 8 milyar 736 milyon 871 bin TL olarak gerçeklesti.”
Tarima tam destek
“2023 yilinda tarimda ciddi bir ivmelenme oldu. 2022 yilinda 4 milyar 169 milyon 151 bin TL tarimsal deger üreten Inegöl, 2023’te bunu 2’ye katlamayi basardi. Bunda Inegöl Belediyesi olarak bizlerin de tarimsal faaliyetleri destekleyici politikasinin katkisi oldugunu ifade edebilirim” diyerek sözlerini sürdüren Taban, “2023 yilinda tarim alaninda neler yaptigimizdan söz etmek gerekirse; hibe ve desteklemelere iliskin bilgilendirme toplantilari düzenledik, tarim fuarlarina yönelik çiftçi gezileri gerçeklestirdik, aricilik egitim seminerleri ve ari kovani dagitimlari yaptik, hasat etkinlikleriyle ürünlerimizin tanitimlarina katki sagladik ve yeni pazarlar bulunmasi için öncülük ettik, Çeltikçi Mahallemizde sehrimizin ikinci Tarim Kitaphanesini olusturduk, Özündenkuru meyve kurutma tesisimizi açtik, ücretsiz tarimsal danismanlik uygulamasina baslattik. Tas toplama aracimizla 30 köyde 2 bin dekar alanda arazileri temizledik. Dogru üretim için 544 üreticimizin toprak analizini ücretsiz olarak gerçeklestirdik ve yönlendirmeler yaptik. 7 bin adet küçükbas hayvan, yil içerisinde dezenfeksiyon havuzunu kullandi. Bunlar ilk aklimiza gelenler” ifadelerine yer verdi.
Baskan Taban sözlerini söyle tamamladi; “Bunlarin yani sira çiftçilerimize yönelik sosyal faaliyetlerimiz de oldu. Örnegin kadin çiftçilerimiz için bu yil 3’üncü Tarimin Sultanlari yarismasini gerçeklestirdik. Yine hayvancilik sektörüne ciddi katkilar sunan Küçükbas Hayvancilik Festivalimizi bu yil üçüncü kez düzenledik. 29 Eylül-1 Ekim tarihlerinde yapilan festivalde 3 günde tam 40 bin ziyaretçi, 30 katilimci firma, 140 yetistirici, 10 resmi kurum ve kurulus, 250 kafesli tavuk yetistiricisi Inegöl’de bulustu. Yarismalar ve egitim seminerleriyle festivali daha anlamli hale getirdik. Tarim degerlerimize deger katmak adina yaptigimiz çalismalarda da Cerrah Kuru Fasulyemizin cografi isaretini alarak tescilli bir ürün haline getirilmesini sagladik. Tarim alaninda en önemli projemiz Üreten Çiftçiler Kooperatifi. Dönemimiz basinda kooperatifi kurduk, ardindan soguk hava depomuzu hayata geçirdik. 2023 yilinda da soguk hava deposu GES projesini uyguladik. Soguk hava deposu çatisina Günes Enerji Sistemi projesi yapilarak en büyük gider kalemi olan enerji maliyetimizi karsilamis olduk. Yüzde 65 TKDK destekli proje ile üreticimizin üzerinden önemli bir yükü aldik”
Inegöl'de 2023 Tarim Yili Oldu
Inegöl Belediyesi’nin kirsal hizmetler ve tarima yönelik çalismalari hakkinda açiklama yapan Belediye Baskani Alper Taban, 2023 yilinin Inegöl’de tarim yili olduguna dikkat çekti. Sehrin tarimsal üretim degerlerinin 2022 yilinda 4 milyar TL iken 2023’te 8 milyar TL’ye eristigini kaydeden Baskan Taban, “Bunda hem üreticilerimizin emegi hem kurumlarimizin çalismalarinin katkisi büyük. Bizler de Inegöl Belediyesi katki ve desteklerimizle üreticimizin yaninda olduk” dedi.