İnegöl’e ‘teknopark’ Kurulması İçin İlk Adım

İnegöl’e ‘teknopark’ Kurulması İçin İlk Adım

İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) ile Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) iş birliğiyle İnegöl’e teknopark kurulacak.


Teknoparkla alakalı fizibilite raporu İTSO'da tanıtıldı. İTSO Başkanı Metin Anıl, “BEBKA’nın verdiği destekle fizibiliteyi hazırlattık. Hükümetin 2023 vizyonu var. 2023’e 8 yıl kalmış. Bu hedeflere 8 yılda ulaşabilir miyiz? Biz büyürken bizden daha hızlı yürüyen ve bizi geçenler var. Bizim daha tempolu ve daha önde koşmamız lazım. Daha fazla üretmemiz lazım, daha yüksek teknoloji ile üretmemiz ve dünyanın her ülkesine satmamız lazım. Bizim AB ve ABD gibi ülkelere de mal satmamız, katma değeri yüksek ve yüksek teknolojili ürünler satmamız lazım” dedi.

Başkan Metin Anıl, “Biz bir çalışma başlattık ve fizibilite çalışmasını BEBKA’dan kaynakla kullandık. İnegöl adına bir fizibilite hazırladık. İnegöl’e teknopark kurulmalıdır. İnegöl, üniversite, belediye, sanayicimizle teknoparkı tartışıp kurabilir. Önemli olan kurmak değil, işletmek. İnegöl’de mobilya test laboratuvarı kurduk ama TÜV gitti. Biz yerini dolduracağız. Teknoparkı kurma konusunda zamana ihtiyacımız var. Sanayici-üniversite işbirliği ise sanayici var, üniversitemiz var. Onların ortaklığında Ar-Ge ve inovasyon çalışması yapacağız. Buna devlet destek verecek. İşte o zaman daha katma değerli ürünler üretip dünyadaki gelişmiş ülkelerle rekabet edebilir noktaya geleceğiz. Teknoparkın hayata geçirilmesi bugünden olacak bir iş değil. O arz ile talep olayı. Biz İTSO olarak elimizi taşın altına koyarız ama firmaların bu konuda talepleri olması gerekir. Biz o rüzgarı bulup teknoparkı İnegöl’e kuracağız. İhracat yapan firmalarımız Ar-Ge’lerini burada yapacaklar. Biz de dünya pazarında biz de varız diyeceğiz” diye konuştu.

Uludağ Üniversitesi İnegöl İşletme Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İbrahim S. Canbolat, “Ticaret ve sanayi bütün toplumların kalkınmasında öncüdür. Bilim ileriye dönük olarak kalkınmak için veriler üretir. Kendince yöntemleri vardır. Ticaret ve sanayi de ise uygulama vardır. Pratikteki uygulamalarla, teoridekilerin zaman zaman terk edilmesi gerekir. Biri diğerine öncülük eder. Bilimdeki teorilerin test edilmesi, sanayi de mümkündür ve sanayi de yeni ufuklara ancak bilimle ulaşır. O bakımdan İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası ile İşletme Fakültesi'nin ortak bir sinerji oluşturacağını düşünüyoruz. 2-3 yıldır zaten böyle bir işbirliği içindeyiz. Birlikte bir protokol imzaladık ve değişik konularda hocalarımız danışmanlık yapıyor. Bu teknopark çok iyi bir projedir. Teknoparkın içinin gerçekten doldurulması lazım. Bir takım teorik kurumsal yapılar kurabiliriz ama biz onları hayata geçiremezsek çok fazla sonuç alamayız. TÜV’ün gitmesi bence iyi olmamıştır. İnegöl’de keşke talep olsaydı ve o burada kalsaydı. İstanbul’da düzenlenen toplantıya bende katılmıştım ve yetkililerle görüşmüştüm. Hatta bir yazı yazdım, İnegöl mobilyasına Alman kalite testi diye. Bu gerçekten önemli. Çünkü, Alman kalitesi dünyada hep bilinir. Elbette biz TSE ile de yapabiliriz. TSE milli bir kuruluşumuzdur. Fakat bize göre iyidir ama dışarıdan bakanlar için, dünya genelinden bakarsanız, uluslararası boyutta TÜV önemlidir. İleriye dönük olarak teknik, bilimsel, akademik temeli olan herhangi bir proje başlatılmışsa, ona lütfen özellikle ben İnegöllü işadamlarına çağrıda bulunmak istiyorum; ona gereken duyarlılığı gösterelim. Toplumun kalkınması ve dönüşümü için önemlidir” diye konuştu.

Fizibilite raporunu anlatan İTSO KOBİ Uzmanı Faruk Öner ise, “ Fizibilite sürecinde yaklaşık bin 800 üyemize elektronik ortamda anket gönderildi. Katılımcıların yüzde 42’si mobilya sektörü olmak üzere, bilgisayar teknolojileri, kimya, basın yayın organizasyon ve ajans hizmetleri, makine ve yedek parça imalatı, güvenlik sistemleri ve tekstil sektöründen firmalar oluşturmaktadır. Bu işletmelerin yüzde 42’si Küçük Sanayi Sitesi'nde, yüzde 33’ün Organize Sanayi Bölgesi ve yüzde 25’i diğer bölgelerde faaliyet göstermektedir. Katılımcıların yüzde 58’nin Ar-Ge çalışması yapmadıkları, yüzde 100’ünün İnegöl’de bir teknoparka ihtiyaç duyulduğu, yüzde 75’inin ilçede kurulacak bir teknoparkta faaliyet göstereceği, bu işletmelerin yüzde 33’nün birinci yılda, yüzde 65’inin 2-5 yıl aralığında teknoparkta faaliyet göstermeye başlayabileceği belirlendi. İnegöl’de kurulması planlanan teknoparkta işletmelere Ar-Ge faaliyetlerini yürütmek üzere kiralanacak 3 bin metrekare kapalı alan ve bin metrekare idari kapalı alan olması öngörülmüştür. Yatırımın toplam maliyeti 7 milyon 262 bin 130 TL’dir. Yatırımın 15 yıllık net bugünkü değeri 10 milyon 534 bin 947 TL’dir. İnegöl’de yapılması planlanan teknopark yatırımının 8 kişi için istihdam sağlayacağı öngörülmüştür. Ayrıca hane halkı büyüklüğü ortalama 4 olarak kabul edildiğinde, 32 kişi de çarpan etkisiyle bu yatırımdan fayda sağlayacaktır. Teknoparkta yaklaşık 30 işletmenin faaliyet göstereceği ve her bir işletmenin ortalama 7 kişi istihdam edeceği düşünüldüğünde, 210 kişilik ek istihdam kapasitesi oluşmaktadır. Dolayısı ile teknoparkın yüzlerce kişiye iş olanağı ve ekonomik kazanç sağlaması beklenmektedir. Yatırımın bu şekilde toplumda sosyal riski azaltma etkisi olacağı da düşünülmektedir” şeklinde konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile