İnegöl Mobilyasına Taklit Darbesi

İnegöl Mobilyasına Taklit Darbesi

Tasarım kopyacılığının mobilya sektörüne darbe vurduğunu söyleyen İTSO Başkanı Metin Anıl, mecliste görüşülen sınaî hakların korunmasıyla alakalı tasarının bir an önce kanunlaşmasını istedi.

Mobilya sektöründe patent kopyacılığının artması, İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nı (İTSO) harekete geçirdi. İTSO Başkanı Metin Anıl, sektöre büyük zarar veren taklit üretim ile mücadele etmek için gereken çabanın gösterileceğini belirtirken, TBMM’de alt komisyonda bekletilen Sınaî Mülkiyet Kanunu’nun da bir an önce çıkartılmasını istedi.

İTSO'nun ağustos ayı meclis toplantısında mobilyacı meclis üyeleri, AR-GE birimlerinde geliştirdikleri ve patent aldıkları modellerinin kimi firmalarca kopyalanarak üretildiğini, oluşan haksız rekabetin sektöre zarar verdiğini dile getirip bu konuda oda tarafından çalışma yapılmasını istemişlerdi. Bunun üzerine de, İTSO’nun mobilyacıları temsil eden 3 meslek komitesinin, meclis ve komite üyelerinin katılacağı bir toplantı yapılmasına konunun bu toplantıda değerlendirilmesine karar verilmişti.

Söz konusu toplantı önceki İTSO’da yapıldı. İTSO Başkanı Metin Anıl’ın yönettiği toplantıya İTSO’nun mobilyacı meslek komitesi ve meclis üyelerinin yanı sıra, odanın Hukuk Danışmanı Varol Sarılar da katıldı.

Toplantıda mobilya sektörü için tehdit oluşturan patentli ürün kopyacılığı bütün yönleriyle masaya yatırıldı.

"HAKLAR KORUMAZSSA SEKTÖR GELİŞEMEZ"
İTSO Başkanı Metin Anıl, sınaî hakların 1995 yılından bu yana kanun hükmünde kararname ile korunmaya çalışıldığını söyledi.

Anıl, bu yüzden taklit üretim yapanlarla etkili mücadele yapılamadığını vurgulayarak, "Mücadele şartlarının yetersizliği taklitçiliği artırıyor. Çok gecikmiş olan Sınaî Mülkiyet Kanunu’nun çıkartılırsa yaşanan sıkıntılar azalacak" dedi.

Başkan Anıl, bakanlar kurulunda kabul edilen ve alt komisyonlara gönderilen ‘Sınaî Mülkiyet Kanunu'nun boşlukları ortadan kaldıracağını ve haksız rekabeti önleyeceğini vurguladı. Anıl, çıkacak tasarıda, 'Taklit ürün üretenlere 1-3 yıl arasında hapis cezası verilmesi’, ‘Yakalanan taklit ürünlere el konulması’, ‘Patent, marka, tasarım ve coğrafi işaret ihlaline de 1 milyon TL ‘ye kadar para cezası verilmesi’ gibi yaptırımların yer aldığına da vurgu yaptı.

Anıl,  taklitçiliğin önüne geçebilmek için İTSO Yönetim Kurulu ve odanın mobilya meslek komitelerinin güç birliği yapacağını da söyledi.

Mobilyacı üyelerinin haklarının gasp edilmesine göz yummayacaklarını kaydeden Başkan Anıl, Sınaî Haklar Kanunu tasarısının bir an önce yasalaşması için, ilçedeki sivil toplum örgütlerinin lobi faaliyetlerini artırması gerektiğine vurgu yaptı. Anıl, "Bu mücadelede İnegöl olarak tek yumruk olmalıyız. Mobilyacımız için, sanayicimiz için gereken çabayı göstermeyiz" diye konuştu.

İTSO Hukuk Danışmanı Avukat Varol Sarılar da, markalar konusunda mevcut düzenlemelerde bir sıkıntı olmadığını, ancak patent ve tasarım konusunda kanuni boşluklar bulunduğunu, cezai müeyyidelerin yetersiz olduğunu belirtti.

Patent ve tasarım haklarının kanun hükmünde kararnamelerle korunamadığına işaret eden Sarılar da, kanuni boşluktan kaynaklanan sıkıntıların giderilmesi için TBMM’de bekleyen tasarının bir an önce yasalaşması gerektiğinin altını çizdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile