Polis Merkez Amirliği (Sanayi Polis Karakolu) binası açılışı ile İnegöl Emniyet Müdürlüğü'ne bağışlanan 8 adet aracın anahtar teslim töreni için hazırlıklar tamamlandı. Bursa İl Emniyet Müdürü Halil Yıldız, İnegöl'e gelerek, Kaymakam Durmuş Gencer ve İlçe Emniyet Müdürü Orhan Öztabak ile gözden geçirdi. Basın mensuplarının sorularını cevaplayan Müdür Yıldız, "Her kolluk teşkilatı, yer bakımından büyüklüğüne göre kendi sorumluluk alanlarında meydana gelen suçlara müdahale etmek ve savcılığın talimatına göre de soruşturmayı yürütmek hükümlülüğü altındadır. İnegöl'de meydana gelen üzücü olaylarda bazıları polis sorumluluk bölgesinde, bazıları da jandarma sorumluğu bölgesinde cereyan etti. Kendi teşkilatım adına söyleyeyim, ama diğer kolluk kuvveti teşkilatı adına geçerli olduğunu da ifade edebiliriz. Her teşkilat suçlara bakarak işlem yapar. Şu andaki Türk Ceza Kanuna göre, ne kadar suç oluşmuşsa, her bir suç için ayrı ayrı soruşturma açılır. Burada polis sorumluluğunda meydana gelen olaylarda bu çerçevede işlemler yapıldı. Olaylarla ilgili alınanlar adliyeye sevk edildi, o soruşturma kovuşturma veya iddianamenin hazırlanması savcılık tarafından yerine getirilecek. Jandarma bölgesinde meydana gelen olaylarda da yine soruşturma yapıldı, adli karar ne ise onlar uygulandı. Burada şunu ayırt etmek gerekir, bir soruşturma evresinde Cumhuriyet Başsavcılığına sevk edilen veya daha sonra tutuklama istemiyle mahkemeye gönderilen, belki tutuklama kararı çıkan bir konu olayın kesinleştiği anlamına gelmez. Yargılama yapılır, yargılama sonunda verilecek karar esastır. Tutuklama kararı çıkmayan ancak devam eden soruşturmalarda vardır. Halen tutuklu olanların suçlu oldukları gibi kanat oluşturulamayacağı gibi tutuksuz olanlarında suçsuz olduğu anlamına gelmez. TCK ve anayasamıza göre mahkeme kararı ile suçu basit görülene kadar herkes suçsuzdur. İnegöl'de yaşayan bütün vatandaşlarımız orijinallerine bakmaksızın şunu iyi bilmeliler, Türkiye Cumhuriyeti'nde kurallar hakimdir ve bu kurallar çerçevesinde hangi suç işlenmişse, o suç üzerinden işlemler yapılır. Burası bizim memleketimiz, burada yaşıyoruz, biz İnegöllüyüz, İnegöl'de yaşıyoruz. Kimin nereden geldiği çok önemli değil, önemli olan aynı atmosferde nefes alıyoruz, aynı yerde geziyor, aynı yerde çalışıyor olmamızdır. Dolayısıyla bir çok şeyi geride bırakıp, artık geleceğe bakıp, kardeşliği geliştirecek cepheden bakmak ve bu çerçevede ilişkilerimizi sıklaştırmamız lazımdır. Neticede birbirimizin yüzüne bakacağız. Muhabbetle bakmak var, yüzü ekşiterek bakmak var. Eğer muhabbeti artırırsak ki, buna kamu kuruluşları başta olmak üzere kaymakamımız, emniyet müdürümüz üzerlerine düşeni yapıyor. Belediye başkanımız, sivil toplum örgütleri, çevresinde sevilen insanlar bu konuda çaba gösteriyorlar. Bu çabayı desteklememiz gerekiyor" dedi.
Müdür Yıldız, operasyonların ve gözaltıların olup olmayacağı sorusunu ise, "Bu konu savcıların bileceği iştir. Soruşturma dosyasının sahibi ve yetkilisi onlardır" cevabını verdi.
Yıldız, olayların ardından ek olarak gönderilen 50 polis memurundan 25'inin tayin olmasıyla alakalı ise, "Herşey sayıyla ilintili değildir. Önemli olan burada her unsurun görev yapma potansiyelidir. Tayini çıkan arkadaşlarımız, burada meydana gelen olayların soruşturması kapsamında ya da kusuru oldukları için tayini çıkmadı. Polislik mesleğinde şu vardır, çok uzun süre bir yerde görev yapmak kurumsal dinamikleri yavaşlatıyor. Bu bakımdan 11 yılın üzerinde burada çalışmış olan arkadaşlarımızın başka yerde görevlerine devam etmelerini uygun gördük. Kan değişikliğine karar verdik" dedi.
İnegöllü Sanayicilerden Emniyetee Destek
Hayırsever işadamlarının ve İnegöl halkının katkılarıyla onarımı yapılan Polis Merkezi Amirliği hizmet binası yarın İçişleri Bakanı Beşir Atalay tarafından açılıyor.