Ingiliz Bilim Adamlari Tarihi Kalintilarda Mikroplastiklere Rastladi

Ingiliz bilim adamlari, arkeolojik kalintilar arasindan elde edilen toprak örneklerinde mikroplastiklere rastladi. Uzmanlar, mikroplastiklerin tarihi kalintilarin korunmasi açisindan risk olusturabilecegine dikkat çekti.

Ingiliz bilim adamlari tarafindan yapilan çalisma, mikroplastiklerin tarihi kalintilarin gelecegini tehlikeye atabilecegini ortaya koydu. Ingiltere’deki Hull Üniversitesi, York Üniversitesi ve York Arkeoloji Vakfi’nda görevli bir grup arastirmaci, 1980’lerin sonlarinda 7 metreden daha derinde bulunan birinci veya ikinci yüzyil baslarina ait tarihi kalintilar arasindan elde edilen toprak örneklerini mercek altina aldi. Örneklerde boyutlari 1 mikrometre ile 5 milimetre arasinda degisen 16 farkli mikroplastik türüne rastlayan ekip, çalismanin sonuçlarini Science of the Total Environment dergisinde yayimladi.

“Kalintilarin tarihi degerini riske atabilir”

York Üniversitesi Arkeoloji Profesörü John Schofield, bulgularin herkesi sasirttigini belirterek, “Daha önce bozulmamis, arastirilmaya hazir arkeolojik kalintilar oldugu düsünülen seylerin aslinda plastikle kirlenmis oldugu ve buna 1980’lerin sonlarinda örneklenen ve depolanan kalintilarin da dahil oldugu anlasildi” ifadelerini kullandi. “Okyanuslarda ve nehirlerde plastik görmeye aliskiniz. Ancak burada tarihi mirasimizin zehirli unsurlar içerdigini görüyoruz” diyen Schofield, “Bu kirlenmenin, söz konusu kalintilarin tarihi degerini ne ölçüde tehlikeye atacagi bundan sonra üzerinde çalisacagimiz konular arasinda yer aliyor” seklinde konustu.



Çürüme riskine dikkat çekti

York Arkeoloji Vakfi Icra Kurulu Baskani David Jennings ise, yapilan son çalismanin mikroplastiklerin arkeolojik birikintilere de sizdigini ortaya çikardigina dikkat çekti. Jennings, “Bunun arkeoloji bilimi açisindan endise kaynagi haline geldigi nokta mikroplastiklerin kalintilarin bilimsel degerini tehlikeye atma ihtimali. Mikroplastiklerin varligi topragin kimyasinin degismesine ve organik kalintilarin çürümesine neden olabilir. Bu durumda arkeolojik kalintilari yerinde korumak artik dogru olmayabilir” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile