İngiltere hükümetinin yeni Dışişleri Bakanı William Hague, parlamentoda yaptığı konuşmada olayda hayatını kaybedenlerin birçoğunun Türk vatandaşı olduğunu, kendilerinin de Türk yetkilileri arayarak başsağlığı dilediklerini söyledi.
Uluslararası toplumda olayın gerçekleşmesi tarzına karşı büyük bir öfke olduğunu aktaran Hague "Olayda hayatını kaybedenlerden ötürü çok üzgünüz. Kendi vatandaşlarımızın da sağ salim ülkelerine dönmeleri için elimizden geleni yapıyoruz." dedi. Hague, olayın hakkında bağımsız ve hızlı bir incelemenin başlatılmasına da destek verdiklerini belirterek, İsrail'in bu incelemeyi yapabilecek kapasitesi bulunduğunu ancak uluslararası bağımsız bir kurulun bu incelemenin bir parçası olabileceğini dile getirdi. Hague ayrıca, Gazze'deki ablukanın uluslararası çapta öfkeye sebebiyet verdiğini belirterek, bunun 'kabul edilemez' olduğunu söyledi. Olayın BM ve AB tarafından kınandığını hatırlatan Hague, "Ölüme yol açan bu olayın gerçekleşmesini kınıyoruz." dedi.
William Hague'den sonra söz alan Dışişleri eski Bakanı ve aynı zamanda gölge Dışişleri Bakanı olan David Miliband, Hague ve İngiliz hükümetinin olay karşısındaki tutumunu eleştirdi. Miliband, İsrail'in yanlış yaptığını belirterek William Hague'ye hükümet olarak neden İsrail'i bu hareketinden dolayı kınamadıklarını sordu. Miliband ayrıca, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile konuyu ayrıntılı olarak görüştüklerini belirterek, şu anki Dışişleri Bakanı Hague'nin Davutoğlu ile olayın ayrıntısını görüşüp görüşmediklerini de sordu.
"DAVUTOĞLU, BU İŞİN PEŞİNİ BIRAKACAĞA BENZEMİYOR"
David Miliband, Avam Kamarası'ndaki konuşmasında ayrıca Gazze'deki insanı trajediye de değindi. İsrail'in 'başarısız politikalarına' hala devam ettiğini ve bu politikanın hiçbir fayda sağlamayacağını anlatan Miliband, bu durumun Yahudi toplumu ile yan yana yaşamayı kabul eden ve buna inanan insanların da güvenin sarstığını sözlerine ekledi. Ablukanın hiç bir yararı olmayacağına inanan Miliband, "Bu olaylarla birlikte Gazze'ye uygulanan bu abluka, İsrail'i uluslararası alanda yalnız bırakacaktır." dedi.
Miliband, Dışişleri Bakanı Hague'yi de sorduğu sorularla zor durumda bıraktı. Olayın yasal olup olmadığı konusunda Hague'den açık beyanat talep eden Miliband şöyle konuştu: "Dün Türkiye Dışişleri Bakanı ile New York'ta görüştüm. Kendisi de bu işin peşini bırakmayacağa benziyor. William Hague, uluslararası sularda vuku bulan bu olayın legal olup olmadığı konusunda hükümetin düşüncelerini açıklasın. Ayrıca bu konuyu Türk hükümeti yetkilileriyle görüşüp görüşmediğini de belirtin. Eğer görüşmediyseniz neden görüşmediniz? "
HAGUE: KINAMADIK, ÇÜNKÜ OLAY KARMAŞIK
Miliband, hükümetin İsrail'i doğrudan kınamadığını belirterek, kullanılan dilin daha açık olması gerektiğini söyledi. Bir ülkeyi kınamanın uluslararası alanda çok nadir ve dikkatli kullanılması gerektiğini belirten Miliband, "Ancak insanların ölümüne yol açan olaylar her zaman kınanmalıdır. Bizim hükümetimiz de BM'nin aldığı kınama kararını sürekli tekrarladı. Bunu memnuniyetle karşılıyoruz ancak bu kınamayı ne Başbakan Cameron ne de Dışişleri Bakanı Hague kullandı. Biz bu olayı açıkça kınamalıyız. Eğer yapamıyorsak çok büyük bir yanlış mesaj vermiş oluruz. " diye konuştu.
Dışişleri Bakanı William Hague, David Miliband'ın neden kınama kelimesini kullanmadınız sorusuna cevaben, "Çünkü olay karmaşık ve olaydan sonra gemide bulunan çok sayıda insan pasaportlarını yanına almamışlarda, alanların bazıları da yırtmışlardı bu pasaportlarını. Bu insanların ilk başta hangi ülkeye ait olduklarının belki önemi yoktu. Ama İsrail'in bu insanların hangi ülkeye ait olduklarını belirlemede ve bunların kendi elçilikleriyle anında irtibat kurmalarına yardımcı olmada eksiklikleri vardı. Kuşkusuz biz ölümlere yol açan bu olayın gelişme şeklini kınıyoruz." dedi.