İngilizler, Çanakkale'de 'Truva Atı' Taktiğini De Kullanmış

Türk tarihinin altın sayfalarından olan, milletin eşsiz kahramanlığının, vatan ve millet sevgisinin sembolleştiği, uğruna canını feda etmeyi bile göze aldığı değerler için Osmanlı coğrafyasının her köşesinden gelenlerin kanlarıyla destan yazdığı Çanakkale'nin, 100 yıl önce çok sayıda yabancı devletin aralarında "Truva atı" benzeri yöntemin de bulunduğu çeşitli taktikleriyle işgal edilmeye çalışıldığı bildirildi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Atatürk ve Çanakkale Savaşları Araştırma Merkezi (AÇASAM) Müdürü Yrd. Doç. Dr. Lokman Erdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, İngilizlerin birçok farklı noktadan çıkarma girişiminde bulunarak kenti ele geçirmeye çalıştığını söyledi.

İngilizlerin, deniz unsurlarıyla gerçekleştirdikleri çıkarma girişimlerinde, günümüzden 3 bin 200 yıl önce yani MÖ 1200 yılında yaşanan Truva savaşından esinlendiğini anlatan Erdemir, şöyle devam etti:
"25 Nisan sabahı işte bu harekatın diğerlerinden farklı bir tarafı da olacaktır. İngilizler tarihte, binlerce yıl önce tarihteki bir olayın tekerrürünü de burada gerçekleştireceklerdir yani Truva Savaşı'nın. İçi asker doldurulacak Truva atı, River Clyde gemisi olacaktır. Mevcut çıkarma birlikleriyle donanmadaki gemilerin kömür ihtiyacını karşılayan River Clyde adlı kömür gemisine bin 500-2 bin kadar askerin doldurulduğu, aynı zamanda da çıkarma filikalarının da olduğu bir çıkarma harekatı. Plan şudur; River Clyde kömür gemisi hızlı bir şekilde karaya oturtulacak, aynı zamanda filikalarla beraber Ertuğrul Koyu'ndaki 'U' sahile çıkararak hızlı bir şekilde çıkarma harekatı gerçekleştirilecektir."
Bu olayın, İngilizlerin hatıralarında da yer bulduğunu ifade eden Erdemir, Çanakkale çıkarmasında Yunanlıların Truva'yı işgalinin bir benzeri olarak fikir edinildiğini belirtti.

Erdemir, Truva Savaşı'nda tahta Truva atı içine doldurulan askerlerin, River Clyde gemisinde de bir benzerinin yapılacağına işaret ederek, şu bilgileri verdi:
"Beklenmeyen bir şeydir ama o günkü Yahya Çavuş ile arkadaşlarının ve diğerlerinin müdafaası bu planı sonuçsuz bırakacaktır. Gemi askerlerinin inmesi öğleden sonra olmuştur. Gemide bin asker çıkarmayı beklemektedir. İngiliz hatıralarında makineli tüfekten bahsedilir. Halbuki o günkü Türk birliklerinde makineli tüfek yoktur. Yoğun bir ateş neticesinde çıkarma sonuçlanamayacaktır. Mahmut Sabri Bey'in hatıratında şu ifade çok önemlidir; 'Askerlerin her bir fişeği boş geçmez, bir fişekte iki İngiliz askeri öldürüldü.' Onu ayarlayacak şekilde de mevcut cephaneyi ve imkanlarını en iyi şekilde kullanarak bu koyu müdafaa etmişlerdir çünkü bu koy, ana çıkarma koyudur ve buraya çıkan birliklerde İngilizlerin özellikle bu Çanakkale çıkarması için İngiltere'den getirdikleri 29'uncu Tümen Komutanı General Hunter Weston komutasındaki tümendir."
- Çıkarma safhası
Lokman Erdemir, 25 Nisan 1915 sabahı gerçekleştirilen çıkarmayı da anlattı.
Savaşlarda, 25 Nisan 1915 sabahı saat 04.30'da Arıburnu'nda başlayan harekattan iki saat sonra kara çıkarmasının asıl çıkarma bölgesi olan Seddülbahir'in 5 sahilden birinin Ertuğrul Koyu olduğunu dile getiren Erdemir, şunları kaydetti:
"İngilizlerin müstesna birliği 29'uncu Tümenin çıktığı Seddülbahir bölgesindeki Ertuğrul Koyu'nu İngilizler 'V sahili' diye isimlendirir. Hedef saat 06.00 civarında başlayan ağır bir bombardımandan sonra İngilizlerin seçilmiş birlikleri olan 29'uncu Tümen askerleri buradan hızlı bir şekilde çıkarak hemen sol taraftaki Tekke Koyu'ndan, İkiz Koyu ve Pınariçi Koyundan gelen birliklerle Harapkale köyünden Alçıtepe köyüne kadar gidecektir. Çıkarma harekatının birinci planı budur. Saat 06.20 gibi River Clyde gemisi sahile yanaşır ama hesaplayamadıkları diğer bir şey vardı. Onları karşılayacak Gelibolu Yarımadası'nın savunma hattında müdafi görevli 9'uncu Tümen'in 26'ncı Alayı'nın 3'üncü Taburu'nun 10'uncu Bölük askerleri olacaktır. Hasan Efendi komutasındaki 10'uncu Bölük askerlerinin takımlarından biri Seddülbahir Kalesi'nin hemen altına, diğer bir takımı ise Harapkale Koyu'nun en üst tarafındaki hakim noktaya, diğer bir takım ise Çanakkale Muharebeleri'nin destanlaşan 1'inci Takımı'ndaki ikmal erlerinden olan Ezineli Yahya Çavuş'un takımıyla koyun hemen batı tarafındaki yere mevzilenmişlerdir. Bu koydan bir çıkarma beklenmektedir. Bu çerçevede koyun çıkarma olacak yerlerine tel örgüler döşenmiştir. Saat 06.20'de River Clyde yavaş yavaş karaya oturduktan sonra hızlı bir şekilde çıkarma gerçekleşecektir ama umdukları gibi olmayacaktır."
Erdemir, çıkarma başlar başlamaz Türk tarafının yoğun ateşi neticesinde düşman güçlerin kum sahilin başladığı yerden yukarı çıkamadığını bildirdi.
O gün saat 09.00'a yaklaşmasına rağmen İngiliz birliklerinin bir ilerleme kaydedemediğini söyleyen Erdemir, "Halbuki onların çıkarma günü hedefleri hızlı bir şekilde muvaffak olup buradaki savunmayı aşarak Kirte'ye ulaşmaktır ama saat 09.00 olmuştur, bir hareketlenme gerçekleşememektedir. Burayı müdafaa ile görevli 26'ncı Alay'ın 3'üncü Tabur Komutanı Binbaşı Mahmut Sabri Bey, bu durumu hatıratında şöyle bahseder; 'Ölmüş ve ölmekte olan erlerin cesetleri şu gördüğümüz koydan içeriye doğru giderken Türk askerlerinin atışlarından mermilerinden yaralanan ve ölenlerin İngiliz askerlerinden çıkan kızıl lekeler içeriye doğru yayılmaktadır.' Bu durum aynı zamanda İngiliz Akdeniz Seferi Kuvvetleri Komutanı Hamilton'ın da dikkatinden kaçmaz. Hamilton hatıralarında, '3 çeyrek saat geçti ki çıkarmada herhangi bir hareketlenme ve ilerleme olmamaktadır' der" diye konuştu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile