İngiltere Başbakanı Cameron Açıklaması

'Libya'daki mevcut durum çok endişe verici. Bu konuda herkes sorumluluk almalı' 'Ancak, Başbakan Sirac ile gelişim yaşandığı görülüyor. Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne liderlik edecek Sirac'ın, bizim Libya'ya ne gibi yardımımız olabileceği yönündeki taleplerini duymak istiyoruz' 'İngiltere, Fransa, ABD ve İtalya gibi ülkeler Libya'daki yeni hükümete yardımcı olabilmeyi kesinlikle deneyeceklerdir'

İngiltere Başbakanı David Cameron, Libya'daki mevcut durumun endişe verici olduğunu, bu konuda herkesin sorumluluk alması gerektiğini söyledi.

Cameron, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda haftalık 'Başbakan'a Sorular' oturumunda milletvekillerinin sorularını cevaplandırdı.

Oturumda, Birleşik Krallık hükümetinin Libya'ya asker göndermesi yönündeki önerilere değinen Cameron, bölgedeki durumdan endişeli olduklarını ancak Libya'ya asker gönderme planları bulunmadığını bildirdi.

Cameron, Libya'da birlik hükümeti kurulduğunu görmek istediklerini dile getirerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

'Libya'da, Başbakan Fayiz es-Sirac'la birlikte gelişim yaşandığı görülüyor. Ulusal Mutabakat Hükümeti'ne liderlik edecek Sirac'ın, bizim Libya'ya ne gibi yardımımız olabileceği yönündeki taleplerini duymak istiyoruz. İngiltere, Fransa, ABD ve İtalya gibi ülkeler Libya'daki yeni hükümete yardımcı olabilmeyi kesinlikle deneyeceklerdir.'

Mevcut halde Libya'nın 'insan kaçakçılarının rotası ve DAEŞ'in büyüme alanı haline geldiğini' ifade eden Cameron, bu durumun Avrupa için iyi bir durum olmadığını kaydetti.

Cameron, 'Libya'daki mevcut durum çok endişe verici. Bu konuda herkes sorumluluk almalı. Bölgedeki krizin ardından İngiliz hükümeti Libyalı askerlere eğitim sağladı, Birleşmiş Milletler'e (BM) gittik ve Libya hükümetine yardımcı olmak için kararlar çıkardık. Eğer, Libyalı kuvvetlere eğitim sağlanması ya da herhangi bir nedenden dolayı bölgeye asker gönderme planımız olursa, ilk olarak parlamentoya gelip bu konuyu gündeme getiririz' dedi.

Ulusal Mutabakat Hükümeti'nin Libya'da istikrar, dayanışma ve barış sağlamasına yardımcı olmak istediklerini aktaran Cameron, 'Bunun gerçekleşmesi için diğerleriyle birlikte çalışmalıyız' ifadesini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama’nın, Libya'nın bugünkü hale gelmesi noktasında kendisine yönelttiği eleştirinin sorulması üzerine Cameron, 2011'de Libya'daki askeri müdahelenin o dönemde yapılabilecek en doğru hareket olduğuna inandığını söyledi.

ABD’de yayımlanan Atlantic dergisine geçen hafta verdiği bir röportajında Obama, Libya'da 2011'deki operasyona ilişkin, 'Geri dönüp kendime neyin yanlış gittiğini sorduğumda eleştiriye yer olduğunu görüyorum. Çünkü Libya’ya yakınlıklarından dolayı Avrupalılara (operasyondan) sonraki sürece dair daha fazla güvenim vardı' ifadesini kullanmış, operasyonu takiben, 'İngiltere Başbakanı David Cameron'ın dikkatinin birçok farklı şeyle dağıldığı' yorumunda bulunmuştu.

Öte yandan, BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Libya'daki BM misyonunun (UNSMIL) görev süresini 3 ay uzattığını duyurmuştu. UNSMIL, Libya'da demokratik geçiş sürecine destek olmak, hukukun üstünlüğü ve insan haklarının korunmasına katkı sağlamak, iç savaşta ülkeye giren kontrolsüz silahların denetim altına alınması ve yönetimin güçlendirilmesi amacıyla BMGK kararıyla kurulmuştu.

Devrimin ardından siyasi istikrarın sağlanamadığı Libya'da, BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucunda 17 Aralık 2015'te Libya Siyasi Anlaşması imzalanmıştı. Anlaşma gereğince Sirac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti, 14 Şubat 2016'da ilan edildi ve Temsilciler Meclisi'ne sunuldu ancak henüz güven oylaması yapılamadı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile