Ingiltere Basbakani Johnson, Iklim Degisikliginin Kovid-19'Dan Daha Tehlikeli Oldugunu Söyledi

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, iklim krizinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salginindan çok daha kötü oldugunu belirterek özel sektörün iklim kriziyle mücadele için "trilyonlar" harcamasi gerektigini bildirdi.

Boris Johnson, teknoloji sirketi Microsoft'un kurucusu Bill Gates'in de katildigi baskent Londra'daki Bilim Müzesi'nde düzenlenen "Küresel Yatirim Zirvesi"nde is dünyasinin liderlerine hitap etti.

Johnson, burada yaptigi konusmada, özel sektörün iklim kriziyle mücadele için "trilyonlar" harcamasi gerektigini belirterek yesil teknoloji pazarini yönlendirmek için hükümetin özel sektör ve uluslararasi kuruluslarla çalismasinin önemine isaret etti.

Kovid-19 salgininin, hükümetlerin ve özel sektörün küresel sorunlarin üstesinden gelmek için nasil birlikte çalismasi gerektigini gösterdigini söyleyen Johnson, bunun iklim degisikligine karsi mücadelede de uygulanmasi gereken bir ders oldugunu ifade etti.

Johnson, sözlerini söyle sürdürdü:

"Insanlik için daha da büyük bir zorlukla karsi karsiyayiz, (iklim degisikligi) yasam tarzimizi tehdit ediyor ve sonuçta Kovid-19'dan çok daha kötü. Sadece birkaç hafta içinde dünya Glasgow'da (Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi 26. Taraflar Konferansi'nda) toplanacak. Umarim hepiniz orada olursunuz çünkü Kovid-19'dan alinan ders kesinlikle çok açik. Bilim adamlarini dinlemeliyiz. Acil hükümet müdahalesine ihtiyacimiz var ama piyasalari da harekete geçirmeliyiz. Özel sektörü dahil etmeliyiz. Sansölye'nin (Ingiltere Maliye Bakani Rishi Sunak) onayiyla milyarlar ayirabilirim. Ancak sizler, bu odadakiler trilyonlari buna ayirabilirsiniz."

- Iklim kriziyle mücadele için 400 milyon sterlin degerinde ortaklik

Öte yandan, Ingiltere genelinde iklim kriziyle mücadelede yesil teknolojinin maliyetini düsürmek ve yatirim için Bill Gates'in kar amaci gütmeyen kurulusu Breakthrough Energy ile Ingiliz hükümeti arasinda 400 milyon sterlin degerinde bir ortakligin yapilacagi duyuruldu.

Bill Gates, konuya iliskin yaptigi açiklamada, "Ingiltere'yle olan ortakligimiz, bu kritik iklim çözümlerinin dagitimini hizlandiracak ve onlari daha uygun fiyatli ve erisilebilir hale getirmeye yardimci olacak. Net sifir emisyon elde etmek, bugün kullandigimiz yüksek emisyonlu ürünlerle rekabet edebilmeleri ve onlarin yerini alabilmeleri için temiz teknolojilerin maliyetlerini düsürmemiz gerekiyor." dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile