Ingiltere Baskani Johnson Açiklamasi 'Afganistan'daki Ingiliz Askerlerinin Çogu Geri Çekildi'

Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Afganistan’daki Ingiliz askerlerinin çogunun geri çekildigi belirterek, "NATO’nun Afganistan’daki misyonunda görevli Ingiliz birlikleri simdi evlerine dönüyor" ifadelerini kullandi.

ABD ve NATO birliklerinin Afganistan’dan geri çekilme süreci devam ediyor. Ingiltere Basbakani Boris Johnson, Avam Kamarasi’nda yaptigi konusmada ülkesinin Afganistan’dan çekilmesine yönelik açiklamalarda bulundu. Basbakan Johnson, "NATO’nun Afganistan’daki misyonunda görevli Ingiliz birlikleri simdi evlerine dönüyor" ifadelerini kullandi. Johnson, "Personelimizin çogunun çoktan ayrildigini söyleyebilsem de bariz nedenlerden dolayi ayrilis takvimimizi açiklamayacagim" dedi.

Afganistan’in karsi karsiya oldugu zorluklari hafife almadigini ve Ingiliz hükümetinin kalkinma yardimi saglamaya devam edecegini vurgulayan Johnson, "Umarim hiç kimse, güçlerimizin geri çekilmesinin bir sekilde Ingiltere’nin Afganistan’a olan bagliliginin sona ermesi anlamina geldigi gibi yanlis bir sonuca varmaz" dedi.

"Kimse son 20 yilin kazanimlarindan süphe etmemelidir" diyen Johnson, "Ancak bugünün sert gerçeginden de kaçamayiz" seklinde konustu.

Johnson, Afganistan’daki su anki durumun, ülkenin "küresel terörizmin merkez üssü" oldugu 20 yil öncesine kiyasla "çok farkli" oldugunu söyledi.

Johnson, "Biz ve NATO müttefiklerimiz, güçlerimizi zaten geri çekecektik. Tek soru, ne zaman olacagiydi. Geri çekilmek için asla mükemmel bir zaman yoktu" dedi.

Ingiliz kuvvetleri, ABD’ye yönelik 11 Eylül saldirilarinin ardindan 2001 yilinda Afganistan’a konuslandirilmisti. Ingilizler 2014 yilina kadar operasyonlarda önemli rol oynarken, toplam 457 Ingiliz askeri Afganistan’da hayatini kaybetmisti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile