Ingiltere'de 15 Yardim Kurulusundan 'Afganistan'a Acil Destek' Çagrisi

Ingiltere'de 15 yardim kurumunu bir araya getiren çati kurulus Felaketler Acil Komitesi (DEC), Afganistan'da çocuklarin açliktan öldügünü ve 8 milyon insanin kitligin esiginde oldugunu belirterek "Ailelerin bu kis hayatta kalmasina yardim edin" çagrisi yapti.

Ülkede Oxfam, Christian Aid, Islamic Relief ve British Red Cross dahil 15 Ingiliz yardim kurulusunu tek çati altinda toplayan Komite, Afgan halkinin feci bir açlik kriziyle karsi karsiya oldugu ve ilerleyen haftalarda krizin daha da kötülesecegi uyarisinda bulundu.

Komite, Afganistan'da çocuklarin açliktan öldügüne ve bu kis 1 milyon çocugun yetersiz beslenme nedeniyle ölme riskiyle karsi karsiya olduguna isaret ederek Afganistan'da ihtiyaç sahiplerine yardim için acil harekete geçilmesini talep etti.

DEC, "Afganistan'daki aileler yiyecek alamiyor ve çocuklar ölüyor. Saglik hizmetleri, ilaç ve malzeme eksikligi nedeniyle yetersiz beslenen anne ve çocuklari tedavi etmekte zorlaniyor." ifadelerini kullandi.

Komite, yardim çagrisina destek olmak isteyenlerin "dec.org.uk" sitesi üzerinden bagis yapabilecegini duyurdu.

- Ülkedeki insani kriz derinlesiyor

BM Insani Isler Koordinasyon Ofisinin raporuna göre, Afganistan insani yardima ihtiyaç duyan ilk 5 ülke arasinda geliyor.

Taliban sonrasi Afganistan'a yönelik uluslararasi yardimlar sona ermisti.

Dünya Bankasi, Uluslararasi Para Fonu (IMF) ve ABD Merkez Bankasi da Afganistan'in uluslararasi fonlara erisimini kesmisti.

ABD, Taliban'in baskent Kabil'e girisinden iki gün sonra 17 Agustos'ta Afganistan Merkez Bankasinin yaklasik 10 milyar dolarlik rezervini de dondurmustu.

Söz konusu gelismeler halihazirda çatismalar ve istikrarsizlik nedeniyle zor günler geçiren ülke ekonomisini içinden çikilmaz bir noktaya sürüklemisti. Afganistan genelinde issizlik, fakirlik ve açlik alarm verici seviyelere ulasti.

BM, Afganistan'da kis aylarinda nüfusun yarisindan fazlasina tekabül eden 22,8 milyon kisinin ciddi gida sikintisi yasayabilecegini öngörüyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile