İngiltere'de AB Referandumu Tartışmaları

İngiltere Dışişleri Bakanı Philip Hammond, ülkesinde Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili 2017 yılında yapılması planlanan referandumun, Brüksel ile yürütülen müzakerelerin beklenenden önce tamamlanması halinde daha erken düzenlenebileceğini söyledi.

İngiliz parlamentosunda milletvekilleri bugün ülkenin AB üyeliğine yönelik hazırlanan "AB Referandumu yasa tasarısı"nı tartışmaya başladı. İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, parlamentonun alt kanadı Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, söz konusu yasa tasarısında hükümetin yer almasını istediği maddeleri açıkladı.

Brüksel'in elinde fazla güç bulunduğunu savunan Hammond, AB'nin değişmesi, istihdam, büyüme ve rekabete odaklanması gerektiğini kaydetti.

İngiliz halkına "Birleşik Krallık'ın AB üyesi olarak kalması gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorusunun yöneltileceği referandumda 16 ve 17 yaşındaki vatandaşların oy kullanmasının uygun görülmediğini belirten Hammond ayrıca, referandumun İngiliz halkının geleceğiyle ilgili olduğunu, referandumda AB vatandaşlarına oy kullanma hakkının verilmesinin "gülünç" olacağını dile getirdi.

Hammond, "Bazıları, referandumda oy kullanma yaşının 16 ve 17'ye indirmemizi gerektiğini savunacak ya da AB ülkelerinden gelen vatandaşların da oy vermeleri gerektiğini söyleyecek. Buna katılmıyoruz. 16 ve 17 yaşındakilere oy hakkı tanımak uygun olmaz" diye konuştu.

-İskoç Ulusal Parti'den itiraz-

İngiliz bakan, referandumun 31 Aralık 2017'den önce yapılacağını belirterek, "Başbakan Cameron, referandumun yapılması için 2017'nin sonuna kadar bekleme niyetimiz olmadığını açıkça belirtti. Hazır olduğumuz en kısa sürede referandumu yapacağız. Yani top AB'li ortaklarımızda olacak. Eğer AB bizim gündemimizi hevesle sahiplenir ve hızlı bir ilerleme kaydedilirse, referandumun 2016'da yapılması için bir zemin hazırlanmış olur" ifadelerini kullandı.

Geçen ay yapılan gene seçim sonucu parlamentoya 56 milletvekili sokan ayrılıkçı İskoç Ulusal Parti (SNP) de AB referandumunun tartışıldığı oturumda söz aldı. Referanduma karşı çıkan SNP'nin eski lideri, milletvekili Alex Salmond, hükümetin yasa tasarısındaki önerilerine karşı olduklarını söyledi.

Salmond, İskoçya'da geçen yıl yapılan bağımsızlık referandumdaki gibi 16 ve 17 yaşındakilerin de planlanan AB referandumunda söz sahibi olması gerektiğini bildirdi. Alex Salmond ayrıca, "Birleşik Krallık'ı oluşturan dört ülkenin onayı olmadığı sürece Birleşik Krallık'ın AB'den ayrılmaması gerektiği önerisinin" tasarıda yer almasını savundu.

Muhalefetteki İşçi Partisi ise yasa tasarısına destek veriyor ancak referandum sürecinde ülkenin AB'de kalması yönünde kampanya yürüteceğini bildiriyor.

Milletvekillerinin bugünkü oturumun sonunda referanduma ilişkin hazırlanan yasa tasarısının parlamentoda tartışılmaya devam edilip edilmemesine ilişkin oylamaya gitmesi bekleniyor.

Ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürmek isteyen İngiltere Başbakanı ve Muhafazakar Parti lideri Cameron, birliğin sınırlarının kontrolsüz olmamasını, serbest dolaşıma ve göçe sınırlama getirilmesi gerektiğini savunuyor. David Cameron, önce Brüksel ile müzakereler yürütmek, daha sonra da İngiliz halkına "Birleşik Krallık'ın AB üyesi olarak kalması gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorusunu yöneltmek istiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile