Ingiltere'de Basbakanin 28 Ekim'e Kadar Seçilmesi Planlaniyor

Ingiltere'de Basbakanin 28 Ekim'e Kadar Seçilmesi Planlaniyor

Muhafazakar Parti’nin 1922 Komitesi Baskani Graham Brady yaptigi açiklamada, Muhafazakar Parti’nin yeni lideri ve ülkenin yeni basbakanin 28 Ekim’e kadar seçilmesi gerektigini ifade etti.



Ingiltere Basbakani Liz Truss’in istifasini açiklamasinin ardindan Muhafazakar Parti’nin 1922 Komitesi Baskani Graham Brady yeni basbakanin ne zaman seçilecegine dair açiklama yapti. Muhafazakar Parti’nin 1922 Komitesi Baskani Graham Brady yaptigi açiklamada, Muhafazakar Parti’nin yeni lideri ve ülkenin yeni basbakanin 28 Ekim’e kadar seçilmesi gerektigini ifade etti.

Brady, 31 Ekim’de yapilacak orta vadeli mali planin açiklanmasi öncesi yeni bir lider seçilmesi gerektigine dikkat çekerek, 28 Ekim’e kadar bir oylama yapilmasi ve yeni bir liderin seçilmesi gerektigini açikladi.



Truss, Ingiltere’de en kisa süre görevde kalan basbakan

Ingiltere’de eski Basbakan Boris Johnson’in Partygate skandali sonrasi 7 Temmuz’da istifa etmesinin ardindan Liz Truss 5 Eylül’de iktidardaki Muhafazakar Parti’nin lideri seçilmis, 6 Eylül’de de basbakan olarak atanmisti. Truss, geçen ay açikladigi vergi kesintisi planlari sonrasi sterlin deger kaybetmis, Muhafazakar Parti milletvekilleri Truss’a istifa çagrisi yapmisti. Istifa çagrilarinin ardindan Truss, 45 gün sonra istifa ederek, Ingiltere’de en kisa süre görevde kalan basbakan olarak kayitlara geçti. Truss, bir halefi seçilene kadar basbakanlik görevinde kalacak.

Truss yaptigi açiklamada, “Büyük bir ekonomik ve uluslararasi istikrarsizlik döneminde göreve geldim. Aileler ve isletmeler faturalarini nasil ödeyecekleri konusunda endiseliydi. Putin’in Ukrayna’daki savasi kitamizin güvenligini tehdit ediyor. Ülkemiz düsük ekonomik büyüme nedeniyle çok uzun süredir geride kalmisti. Muhafazakar Parti tarafindan bunu degistirmek için seçildim” dedi.



Vergi paketi krizi

Ingiltere’de hükümet, en yüksek gelir grubundan alinan yüzde 45’lik vergi oranini yüzde 40’a düsüren maddeyi içeren bütçe düzenlemesi teklif etmisti. Açiklamanin ardindan sterlinin rekor seviyelere düsmesi ve alinan tepkiler üzerine hükümet geri adim atmisti. Eski Maliye Bakani Kwasi Kwarteng, yüksek gelirlilerden alinacak vergi oraninin yüzde 45’ten 40’a düsürülmesi maddesinin geri çekildigini açiklamisti. Ancak bu karar da piyasalari yatistirmaya yetmemis ve Truss, geçtigimiz hafta cuma günü Kwarteng’i görevden almisti.

Seçim süreci

Muhafazakar Parti’nin 1922 Komitesi tarafindan yürütülecek olan seçin sürecinde, aday olabilmek için 8 Muhafazakar Parti milletvekilinin destegine ihtiyaç var. Tüm adaylar adayligini ilan ettikten sonra, sadece iki kisi kalan kadar bir oylamalar devam edecek.

Ilk turda adaylarin seçim yarisina devam edebilmesi için milletvekillerinin en az yüzde 5’inin, ikinci turda en az yüzde 10’unun destegini almasi gerekirken, sonraki turlarda ise en az oyu alan aday elenerek son 2 aday kalana seçim süreci devam edecek. Son iki aday kaldiginda ise sadece milletvekilleri degil, ülke çapindaki tüm Muhafazakar Parti üyelerinin oylariyla seçimi kazanan belirlenecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile