Ingiltere'de Kus Gribi Alarmi Açiklamasi Bir Kiside Tespit Edildi

Ingiltere'de Kus Gribi Alarmi Açiklamasi Bir Kiside Tespit Edildi

Ingiltere Saglik Güvenligi Ajansi (UKHSA), Ingiltere’de bir kiside kus gribine rastlandigini duyurdu.



Ingiltere Saglik Güvenligi Ajansi (UKHSA), Ingiltere’nin güneybatisinda yasayan bir kiside kus gribinin tespit edildigini aktardi. UKHSA tarafindan yapilan açiklamada, "Kus gribinin kustan insana bulasmasi çok nadirdir ve Birlesik Krallik’ta daha önce yalnizca birkaç kez meydana gelmistir" denildi. UKHSA, kus gribi tespit edilen kisinin uzun süre boyunca evinde ve evinin çevresinde gezinen enfekte kuslarla sürekli temasi nedeniyle kus gribine yakalandigini belirtti.

Kus gribine yakalanan kisinin su anda evinde kendini izole ettigi ve iyi durumda oldugu belirtilirken, kisinin tüm temaslarinin izlendigi ve gribin baskalarina yayilmadigi vurgulandi.

“DURUMU YAKINDAN IZLEMEYE DEVAM EDIYORUZ”

Birlesik Krallik Saglik Güvenligi Ajansi Bas Bilimsel Sorumlusu Profesör Isabel Oliver, “Halk için kus gribi riski çok düsük olsa da, bazi vakalarda insanlara yayilma potansiyeli oldugunu biliyoruz ve bu yüzden bunlari erken tespit etmek ve harekete geçmek için sistemlerimiz mevcut. Su anda Birlesik Krallik’ta tespit edilen bu vakanin insandan insana yayilabilecegine dair bir kanit yok, ancak virüslerin her zaman gelistigini biliyoruz ve durumu yakindan izlemeye devam ediyoruz” açiklamasinda bulundu.

Reading Üniversitesinden konu ile ilgili açiklama yapan Profesör Ian Jones, halkin panige kapilmasina gerek olmadigini ve gida güvenligi için herhangi bir risk olmadigini söyledi.



H5N1 virüsü olarak bilinen kus gribi, genellikle kümes hayvanlari ve yabani kümes hayvanlarinda bulunuyor. Dünya Saglik Örgütü’ne göre, 2003’ten bu yana H5N1 ile insanlarda 863 enfeksiyon vakasi görüldügü ve 456 ölüm gerçeklestigi belirtildi. Daha önce Birlesik Krallik genelinde 38 vaka görüldügü ve bunlardan 33’ünün Ingiltere’de oldugu belirtildi.^

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile