Avrupa Komisyonu tarafından finanse edilen anketler "Güven ve entegrasyon aracılığıyla esneklik inşa etme (BRIT)" programı çerçevesinde, bölgesindeki pilot okullarda uygulamaya koyan başkent Londra'daki Walthamshow Belediyesi, İngiltere'deki Müslüman toplumun tepkisine neden oldu.
Özellikle Müslüman ailelerin çocuklarının radikalleşmeye eğilimleri olup olmadığının anlaşılması ve eğilimi olanların da radikalleşmesinin önlenmesi için uygulandığı iddia edilen anket kapsamında bölgedeki Buxton İlkoğretim Okulu'nda okuyan ve yaşları 9-11 arasında değişen öğrencilerden görüşlerini belirtmeleri istendi. Çocuklara "katılıp" "katılmadıklarını" işaretlemeleri istenilen anket metninde şu ifadeler yer alıyor:
""Benim inancım dışından olan insanlar da benim kadar iyi insanlardır", "Eğer başka bir öğrenci inancımla dalga geçerse, canını yakmak pahasına bile olsa onu durdurmaya çalışırım", "Bir tek benim dinimin doğru olduğuna inanıyorum", "Bir başka ırk veya dinden birisiyle evlenmek normaldir", "Başka bir din veya ırktan kişi yan komşumuz olursa, bu durumdan rahatsız olurum", "İngiliz halkının çoğunun ırkıma veya dinime saygı duyduğunu düşünüyorum.""
-Aileler endişeli-
Bazı aileler, fikirlerini beyan etmeleri halinde çocuklarının hükümetin izleme programına dahil edilmesi riski altında bulunduğundan endişe duyuyarken, uygulama İngiltere'deki Müslüman toplumun tepkisini çekti.
Merkezi İngiltere'de bulunan İslam İnsan Hakları Komisyonu (IHRC) anketten dolayı dehşete kapıldıklarını belirterek, "Müslüman çocukların çoğunlukta olduğu Buxton Okulu'nda öğrencilerden cevaplandırmaları istenilen soruların sözde aşırılık eğilimi çerçevesinde oluşturuldukları görülüyor. Bu anketin, hükümetin radikalleşmeyle mücadele programının bir parçası olduğu düşünülüyor" ifadesine yer verildi.
Anketin bazı veliler ile Müslüman toplumun tepkisini çekmesi üzere velilere mektup gönderen okul müdürü Kathleen Wheeler, anketin "yanlış anlaşıldığını" savundu. Çocukları Buxton'da okuyan bazı veliler ise anketin kendi bilgileri dışında yapıldığını bildirdi.
Hükümetin geçen şubat ayında yürürlüğe koyduğu "Terörle Mücadele ve Güvenlik Yasası" kapsamında, kişilerin terör örgütlerine çekilmemesi ve aşırılaşmaması için okullardan önlem almalarını istenmişti.
Yeni yasayla birlikte hükümet, kişilerin terör örgütlerine çekilmemesi ve aşırılaşmaması için alınacak önlemler arasında okulların yanı sıra üniversiteler, belediyeler ve hapishaneler gibi kamu kurum ve kuruluşlarından ortak çalışmalar yürütmesini talep ediyor. Hükümet ayrıca, terör şüphelilerinin daha yakından takibi ve olası terör olayları ile radikalleşmeyi önlemek için 130 milyon sterlinlik ek bütçe ayırdığını açıklamıştı.
İngiltere'de Müslüman Öğrencilere Aşırılık Anketi
İngiltere'deki aşırılıkla mücadele çalışmaları çerçevesinde ülkedeki bazı okullarda radikalleşme eğilimleri olup olmadığının anlaşılması için Müslüman öğrencilere anket yapıldığı ortaya çıktı.