Uçakta yolcu yoktu ancak 16 yolcu kapasiteli uçak, sıradan yolcu uçaklarının kullandığı hava sahasında uçuş yaptı. "Flying Testbed" olarak bilinen uçakta sorunları önceden tespit edip, kaçınılmasını sağlayan sensör ve robot teknolojisi var.
Ulusal Hava Trafik Hizmetleri'nden Andrew Chapman, hâlâ yapılması gereken şeyler olduğunu belirtiyor. Ancak Chapman, denemenin "pilotsuz" uçakların farklı havasahalarında uçabileceğini gösterdiğini de kaydediyor.
Yasal çerçeve
Bu uçuş konuyla ilgili Astraea isimli kuruluşun yaptığı bir dizi denemenin sonuncusu. Astraea çalışmaları için, İngiltere hükümeti ve ticari uçuş şirketlerinden 62 milyon sterlin fon aldı.
Kuruluşa yatırım yapan şirketlerden BAE Systems'ın bir temsilcisi, bu denemelerin pilotlu uçakların kullandığı hava sahalarında pilotsuz uçak kullanımına ilişkin yasal çerçevenin oluşturulmasına da yardımcı olduğunu belirtiyor.
Konuyla ilgili İngiliz bakan Micheal Fallon ise son uçuşun "öncü bir çalışma" olduğunu söyledi.
Toplumsal etki
Proje İngiliz Sivil Havacılık Kurumu CAA tarafından da destekleniyor.
Geçen yıl yapılan bir medya konferansında Astraes proje yöneticisi Lambert Dopping-Hepanstal yürüttükleri projenin teknik bir adımdan ibaret olmadığını kaydetti.
Yetkili "bu sadece teknik bir mesele değil, işin toplumsal etkileriyle ahlaki ve yasal yönlerini de değerlendiriyoruz" diyor.
Havacılık yetkilisi, atılan teknik adımların gündelik hayata geçirilebilmesi için tüm bu alanlarda çözüm üretilmesi gerektiğini belirtiyor.
İngiltere'de pilotsuz uçuş yapıldı
Bir Jetstream hava aracı geçen ay, İngiltere hava sahasında ilk "pilotsuz uçuş" yapan uçak oldu. Uçağın kalkış ve inişini uçakta bulunan bir pilot yaparken 500 millik yolculuk boyunca uçağı yerdeki bir pilot idare etti.