İngiltere’de yaşayan Türkler, ülkenin kamu yayın kuruluşu BBC’nin Fethullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) darbe girişimiyle ilgili “doğruluktan uzak” haberlerine tepki gösterdi.
FETÖ'nün darbe girişiminin engellendiğinin anlaşıldığı saatlerde bile girişim başarıya ulaşmış gibi haber vermeye devam eden BBC tepki çekiyor.
15 Temmuz gecesi 'Darbeye nasıl gelindi?' başlığı altında Türkiye’de son birkaç yılda yapılan siyasi tartışmaları listeleyen İngiliz televizyonunun askeri darbe girişimini 'doğal siyasi bir sonuç' gibi sunma yaklaşımı da eleştirilmişti.
İşadamı Mustafa Demir, BBC’nin darbe girişimiyle haberlerinin kendisini ve ailesini derinden sarstığını belirterek, 'Darbenin başarısız olduğunu ve BBC’nin haberlerini görünce, ailemle birlikte BBC’nin Regent Street’teki merkezine gittik. 500-600 protestocu daha vardı ve hepsi benimle aynı duyguları yaşıyordu.' diye konuştu.
Demir, darbe girişimine karşı o gece sokaklara çıkan milyonlarca insanı görünce Türk vatandaşı olmaktan gurur duyduğunu söyledi.
İngiltere’de 25 yıldır yaşayan Tolga Gündüz de ülkesini savunmak için tankların önününe dikilen vatandaşları görünce ağlamak istediğini aktararak, 'Ben de orada olmak istedim.' dedi.
BBC’nin haberleriyle panik yaratmaya çalıştığını ifade eden Gündüz, 'Türkiye’de ne olduğunu anlamıyorlar ve neler yaşandığını bilmiyorlar.' diye konuştu.
Aşçı Ali Rıza Budak da BBC’nin 'kendisinden utanması gerektiğini' ifade ederek, 'BBC ülkem hakkında haberler yapmaya başladı. Üzerimizde her zaman bir oyun oynamaya çalıştıklarını biliyoruz. Bu çok rahatsız edici.' görüşünü dile getirdi.
Darbe girişimini duyar duymaz ailesiyle, sokaklara dökülen vatandaşların yanında yer almak için Türkiye’ye uçak bileti aldığını anlatan Budak, ancak uçuşların iptal edilmesi yüzünden uçamadıklarını söyledi.
Budak, 'Biletlerimiz hazırdı. Türkiye’ye gitmek ve destek vermek istedik. Öleceğimi bilsem, en azından ülkemde ölmek isterdim.' diye konuştu.
Darbe girişiminin yaşandığı gece BBC’nin genel merkezi önünde toplanan yüzlerce Türk vatandaşı, İngiliz yayın kuruluşunun haberlerini protesto etmişti.
FETÖ’nün 246 kişinin şehit edildiği darbe girişiminin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından Batı medyasında olay gününe ait sıcak çatışma haberleri yerini, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı ve hükümeti hedef alan 'otoriterleşme tehlikesi' ithamlarına bıraktı. Darbe girişimi sırasında hayatını kaybedenler veya halkın tanklara karşı koyuşu ise haberlerde çoğu kez yer bulmuyor.
İngiltere'deki Türkler BBC'nin Darbe Haberlerine Tepkili
BBC’nin FETÖ'nün darbe girişimiyle ilgili 'doğruluktan uzak' haberlerine tepki gösterildi.