Basın toplantısında ilk sözü alan İngiliz Bakan, Türkiye'nin İngiltere ile ilişkileri geliştirilmesinde çok büyük rolü olduğunu belirterek, Davutoğlu ile yaptıkları ikili görüşmede iki ülke ilişkilerini çok boyutlu olarak ele aldıklarını, birçok mesele üzerinde fikir alış verişinde bulunduklarını söyledi. Hague, iki ülkenin uluslararası alanda birçok konuda ortak çıkarları olduğunu ve yakın zaman içinde Türkiye ile İngiltere arasında 'yüksek stratejik ortaklık anlaşması' imzalayacaklarını dile getirdi. Türkiye'nin NATO'nun önemli bir üyesi ve İngiltere'nin stratejik ortağı olduğunu söyleyen Hague, "Türkiye, aynı zamanda Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisidir." dedi.
Türkiye'nin Batı ile Doğu arasında uzanan köprü konumunun önemine de değinen Hague, "Türkiye, Batı ile Doğu arasında seçim yapmak zorunda olan konumda değil. Çünkü Türkiye hem Batı'da hem de Doğu'da yer alan bir ülkedir." diye konuştu. Hague, Türkiye'nin Afganistan, Balkanlar ve Orta Doğu barış süreci konularındaki tecrübe ve tavsiyelerine de değer verdiklerini söyleyerek, Davutoğlu ile görüşmesinde Kıbrıs ve Türkiye'nin AB konusunu da görüştüklerini anlattı.
Hague konuşmasında, İngiltere'nin Türkiye'nin AB üyeliğine en güçlü desteği veren ülkelerden biri olduğunu hatırlatarak, "AB, Türkiye'yi reddederse çok büyük bir hata yapmış olur." dedi.
DAVID CAMERON, TÜRKİYE'YE GELİYOR
Konuşmasında ayrıca Türkiye'de yakın zaman önce terör örgütü PKK tarafından gerçekleştirilen saldırıları da kınayan Hague, uluslararası terör ve güvenlik konusunda Türkiye ile yakın işbirliği içinde olacaklarını ve bu işbirliğini derinleştirmenin gayreti içinde olduklarını dile getirdi.
Bu arada Hague, İngiltere Başbakanı David Cameron'un yakın zaman için Türkiye'ye resmi bir ziyaret gerçekleştireceğini sözlerine ekledi. Hague, Cameron'un ziyaretinin Türkiye ile İngiltere arasındaki ilişkilerinin daha da derinleştirilmesi konusunda önemli bir adım olacağını kaydetti.
DAVUTOĞLU: İSRAİL ÖZÜR DİLEMEZSE GEREKENİ YAPACAĞIZ
Daha sonra söz alan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, İngiltere ile Türkiye arasında yüzyıllara varan derin ilişkilerin olduğunu belirterek, görüşmelerinde iki ülke ilişkilerini çok boyutlu olarak ele aldıklarını söyledi. Davutoğlu, Türkiye'nin İsrail ile diplomatik ilişkilerini koparacağı yönündeki söylemlere ilişkin bir soru üzerine, İsrail'in 8 Türkiye vatandaşını uluslararası sularda öldürdüğünü hatırlatarak, "Ortada bir suç var. Çok basit bir soru soruyoruz. Kim öldürdü bu vatandaşları? Bu vatandaşlar İsrail sularını ihlal etmedi. Hiç bir İsrail vatandaşını öldürmedi. Peki kim öldürdü bu vatandaşları? Biz kendi toplumumuza karşı sorumlu bir hükümetiz. Biz uluslararası hukuka da saygı gösteren bir ülkeyiz. Eğer İsrail bu sorumluluğu üzerine alır ve özür dilerse biz de önümüze bakar ve iki ülke ilişkilerini nasıl daha geliştirebiliriz buna bakarız. Eğer özür dilemezlerse o zaman uluslararası bir soruşturmayı kabul etsinler. İki seçenek var ortada. İsrail'in kendi soruşturması bizim için kabul edilebilir değil. Çünkü bir ülke, hem kendi hakimi hem de kendi savcısı olamaz. İsrail'den talebimiz ya özür dilesinler ya da uluslararası soruşturmayı kabul etsinler. Eğer bunlardan hiç birini yapmazlarsa o zaman Türkiye'de kendi vatandaşlarının haklarını korumak için her şeyi yapacaktır. Bu bizim ülkemizin onurudur. Bunu yapmak için de ne gerekiyorsa yapacağız. Tabi bu birden olmaz, adım adım olur. Türkiye ile İsrail ilişkilerinin gerilemesi Türkiye'nin bir kararı değildir. Bu İsrail'in davranışlarından kaynaklanmaktadır." diye konuştu.
Hague ise İngiltere'nin İsrail saldırısına karşı 'zayıf' kaldığı yönündeki suçlamaları reddederek, İngiltere'nin Gazze ablukasının başından beri sürdürülemez ve kabul edilemez olduğunu yönündeki konumunu sürdürdüğünü söyledi.