Ingiltere Disisleri Bakani Truss, Kadinlarin Disari Çikmaktan Korktugunu Söyledi

Ingiltere Disisleri Bakani Liz Truss, bir kadin olarak geceleri eve yürürken endise ettigini ve kadinlarin disari çikmaktan korktugunu belirterek bunun degismesi gerektigini ifade etti.

Ayni zamanda Kadin ve Esitlik Bakani olan Truss, polis memuru Wayne Couzens'in evine giderken durdurdugu 33 yasindaki Sarah Everard'i tecavüz edip öldürmekten ömür boyu hapis cezasina çarptirilmasina iliskin konustu.

Tecavüz ve cinsel saldiri davalarinda mahkumiyet oraninin düsük olmasi nedeniyle adalet sisteminin "kurumsal olarak kadin düsmani" oldugu iddiasini reddeden Truss, "Ama bir kadin olarak geceleri eve yürümeyi endise verici buluyorum." dedi.

Bu endise ortamini sevmedigini vurgulayan Truss, kadinlar olarak disari çikmaktan korktuklarini, toplumda degistirilmesi gereken seyler bulundugunu belirtti.

Kendisinin konumu geregi hiç cinsel taciz veya uygunsuz davranis kurbani olmadigini ancak kariyeri boyunca kadinlara nasil davranildigini gözlemledigini ifade eden Truss, bazi iyilesmeler yasandigini savundu. Truss, "Ancak kesinlikle kadinlarin geceleri disari çikmaktan, izole alanlara gitmekten daha fazla korkmasi gibi bir durum var. Bu da kaçinilmaz olarak insanlari, hayatin tadini çikarmaktan alikoyuyor. Bunu ele almamiz gerekiyor." diye konustu.

- Tepki çeken cinayet

Sarah Everard, 3 Mart aksami arkadasinin evinden çikip kendi evine giderken kaybolmus, Londra yakinindaki Kent'te 10 Mart'ta bulunan insan kalintilarinin Everard'a ait oldugu tespit edilmisti.

Kaçirma ve öldürme olayiyla ilgili polis memuru Wayne Couzens, 13 Mart'ta çikarildigi mahkemece tutuklanmisti.

Polis memuru Couzens, 30 Eylül'de ömür boyu hapse mahkum edilmisti.

- "Ülkede her 3 günde 1 kadin öldürülüyor"

Öte yandan, baskent Londra'da ilkokul ögretmeni Sabina Nessa, 18 Eylül'de evinin yakinindaki bir parkta ölü bulunmustu. Nessa cinayeti, ülkede sokaklarin ne kadar güvenli oldugu tartismasini yeniden baslatmisti.

Muhalefetteki Isçi Partisinin Müslüman Milletvekili Apsana Begum, Twitter hesabindan yaptigi paylasimda, kadin cinayetlerinin bireysel olaylar olarak görülemeyecegini ve ülkede her 3 günde 1 kadinin öldürüldügü bilgisini paylasmisti.

Woman Aid adli kadin haklarini savunan kampanya grubu da yaptigi açiklamada, "Sokaklar güvenliyse Sabina neden evine dönemedi. Polisin ve hükümetin sokaklarin güvenli olmadigi gerçegini anlamasi için daha kaç kadini kaybetmemiz gerekiyor." ifadelerini kullanmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile