Ingiltere Hükümeti Covid-19'A Karsi 'B Plani' Hazirladi

Ingiltere Hükümeti Covid-19'A Karsi 'B Plani' Hazirladi

Ingiltere’de hükümet, Covid-19’un yeniden yayilmasina yönelik endiseler nedeniyle "B plani" olarak adlandirilan yeni tedbirlerini açikladi. Basbakan Johnson kis aylarinda gerekli görülmesi halinde uygulanacak önlemler kapsaminda maske zorunlulugu, gece kulübü gibi kalabalik iç mekanlarda asi pasaportlari uygulamasinin yürürlüge girebilecegini ifade etti.



Ingiltere Basbakani Boris Johnson Downing Street’te bulunan Basbakanlik Ofisinde bas tip görevlisi Prof. Chris Whitty ve hükümetin bilim danismani Patrick Vallance ile gerçeklestirdigi basin toplantisinda, korona virüsün yeniden yayilmasini önlemek için hazirlanan B planini duyurdu. Korona virüsün "hala disarida" oldugu konusunda uyarida bulunan Basbakan Johnson, yeni tedbirler sayesinde kis aylarinda ulusal çapta karantinanin önlenebilecegini söyledi.

Johnson, geçtigimiz yil bu zamanlara kiyasla bu yil daha yüksek vaka sayilarinin görülmesi ile ülkenin "daha zorlu" bir konumda oldugunu, ancak Ingiltere’nin asi programinin basarisi ile büyük çogunlugun asi olduktan sonra hastaliga karsi çok daha iyi durumda oldugunu belirtti.



"Maske takmak ve evden çalismak gerekebilir"

Johnson, hükümetin "kilitlenmeme" stratejisine bagli kalacagini ve "su an yaptigina devam edecegini" söylemesine ragmen yine de kis aylari için gerekli olabilecek bir "B planini göz ardi etmemesi gerektigini" vurguladi. B plani ile Covid-19’a karsi ilave tedbirlerin yedekte tutulacagini belirten Johnson, hükümetin önlem olarak maske kullanmak gibi önlemleri zorunlu tutma ve insanlara evden çalismalarini tavsiye etme seçeneklerinin uygulanabilecegini söyledi.

Johnson, artik daha fazla insanin asilandigini belirterek, "Küçük degisiklikler daha büyük bir fark olusturabilir" dedi.

Johnson, yeni tedbirlerin ulusal karantinayi önlemeye yardimci olabilecegini kaydetti.



Gece kulüplerinde asi pasaportlari uygulanacak

Johnson, ilave önlemleri açiklarken barlar için asi pasaportlarinin uygulanmayacagini, ancak gece kulübü gibi kalabalik iç mekanlarda asi pasaportlari uygulamasinin "makul olacagini" söyledi.

Hükümetin "B plani" yönergesine göre 500’den fazla katilimcinin agirlandigi iç mekanlarda, 4 binden fazla kisinin bulundugu spor salonlari ve konser alanlari gibi dis mekanlarda ve 10 binden fazla katilimcinin bulundugu herhangi bir ortamda asi pasaportunun zorunlu olabilecegi açiklandi.

Johnson, isler daha da kötüye gitmedikçe asi pasaportlarinin gerekli olmadigina inandigini söylemesine ragmen insanlarin yakin temasta bulundugu ortamlardaki riske karsi dikkatli olunmasi gerektigini vurguladi. Johnson bu önlemlere ek olarak hükümetin sikça el yikama tedbirlerini de hatirlatabilecegini söyledi.



B plani uygulanirsa seyahat edenler test yaptirmaya devam edecek

Basbakan Johnson, "Insanlarin seyahat kurallari konusunda hayal kirikligina ugradiklarini biliyorum, ancak virüsün yeniden gelmesi ve bunun durdurulmasi için elimizden gelen her seyi yapmamiz hayati önem tasiyor" diyerek yurtdisina seyahat eden kisilerden Ingiltere’ye döndüklerinde test yaptirmalarini istemenin "makul" oldugunu ifade etti.

Johnson, hükümetin A planina devam edebileceginden emin oldugunu belirterek Ulusal Saglik Servisi’nin (NHS) is yüküne göre B planinin uygulamaya geçirilecegini aktardi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile