Londra merkezli düşünce kuruluşu Civitas'ın analisti Michael Burrage, İngiltere için ortak pazar üyeliğinin faydalarının büyük oranda hayali, yarattığı maliyetlerin ise gerçek ve Britanya halkının çoğunluğu için kabul edilemez olduğunu bildirdi.
Civitas'tan yapılan açıklamada, İngiltere’nin Avrupa ortak pazar üyeliği faydalarının abartıldığı öne sürüldü.
Açıklamada, İngiltere'nin 1993 yılından bu yana Avrupa Birliği (AB) üyesi olmayan ülkelere olan ihracatının AB üyesi ülkelere olan ihracata oranla daha hızlı artış kaydettiği vurgulandı.
Civitas’ın analisti Michael Burrage, konuya ilişkin değerlendirmesinde, 'Ortak pazar üyeliğinin faydaları büyük oranda hayali. Öte yandan, yarattığı maliyetler gerçek ve Britanya halkının çoğunluğu için kabul edilemez. Theresa May’in İngiltere’nin ortak pazarda ayrılma kararı bazıları tarafından eleştirildi. Fakat müzakerelerin sonunda hiçbir anlaşmaya varılmadan masadan kalkılması da mümkün ve kabul edilebilir.' ifadelerini kullandı.
- 'İngiltere'de birçok endüstri AB'ye bağlı'
Kings College’dan ekonomist Jonathan Portes da düşünce kuruluşunun açıklamasına katılmadığını belirterek, İngiltere’de birçok endüstrinin AB'ye bağlı olduğunu kaydetti.
İngiltere’nin 1993 yılında üyesi olduğu Avrupa ortak pazarı, dünya ekonomisinin yaklaşık yüzde 25’lik bölümünü temsil ediyor. Anlaşma kapsamında üye ülkeler arasında kişi, sermaye, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı sağlanıyor.
İngiltere, ihracatının yüzde 44’ünü, ithalatının ise yaklaşık yüzde 53’ünü AB ile yapıyor.
'İngiltere İçin Ortak Pazarın Faydaları Büyük Oranda Hayali'
Düşünce kuruluşu Civitas'ın analisti Burrage: 'Ortak pazar üyeliğinin faydaları büyük oranda hayali. Yarattığı maliyetler gerçek ve Britanya halkının çoğunluğu için kabul edilemez' 'Müzakerelerin sonunda hiçbir anlaşmaya varılmadan masadan kalkılması da mümkün ve kabul edilebilir'