Vaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DAEŞ'e katılmak için Suriye'ye gitmeye çalışan ya da giden İngiliz vatandaşları konusunda Türk yetkililerinin ve polisinin desteğinden duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Bu destek olmasa zor durumda olurduk. Dolayısıyla Türk hükümetine ve yetkililerine teşekkür ederim" dedi.
İngiliz vatandaşlarının DAEŞ'e katılımlarını ve Suriye sınırından geçişlerini önlemek için İngiltere ile Türkiye arasında "açık ve doğrudan bir iletişim hattı olması gerektiğini" dile getiren Vaz, şöyle konuştu:
"Ne yazık ki İngiliz yetkililerin, kayıp İngilizleri bulmak için e-posta ya da mektup gönderme gibi bir alışkanlıkları var. Ama asıl ihtiyaç olan İngiltere ve Türkiye arasında oluşturulacak bir iletişim hattıdır. Eğer bir İngiliz vatandaşının kaybolduğu ve Suriye'ye gitme şüphesi bulunduğu bildirilirse, Türk yetkililer anında haberdar edilmelidir."
Türkiye'nin Schengen sisteminde ve Interpol'ün bir birimi olan Europol'un parçası olmamasının işlerini zorlaştırdığını dile getiren Keith Vaz, "Türkiye, Avrupa sisteminin dışında. Bu nedenle iki ülke arasında bilgi paylaşımı için özel bir düzenleme yapılmalı. Türkiye dışarıda bırakılmamalı" dedi.
İşçi Partisi milletvekili Keith Vaz, Suriye'ye gittikleri tahmin edilen üç kadının eşleriyle dün görüşmüştü. İngiltere'nin Bradford şehri doğumlu olan üç kız kardeş Hatice, Sugra ve Zehra Davud 9 çocuklarıyla birlikte DAEŞ'e katılmak üzere Suriye'ye gittikleri tahmin ediliyor.
1987'den beri milletvekili olan 58 yaşındaki Vaz, İngiliz Parlamentosu'nda en uzun süredir görev yapan Asya kökenli parlamenter olarak biliniyor ve 2007 yılından bu yana da İçişleri Komisyonu'nun başkanlığını yürütüyor.
İngiltere İle Türkiye Arasında 'İletişim Hattı' Oluşturulsun Önerisi
İngiltere Parlamentosu İçişleri Komisyonu Başkanı Keith Vaz, Suriye'ye ulaşmak için Türkiye üzerinden seyahat ettiği iddia edilen İngiliz vatandaşlarının tespiti ve gidişlerinin önlenmesi için İngiltere ile Türkiye arasında doğrudan iletişim hattı oluşturulması gerektiğini söyledi.