İngiltere'nin AB'deki Geleceği

İngiltere ve AB arasındaki görüşmelerde ilerleme kaydedilese de henüz bir anlaşmaya varılmadı.

İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde (AB) kalmak için talep ettiği reformlara ilişkin görüşmelerde gelişme kaydedildiği ancak henüz anlaşmaya varılmadığı bildirildi.

AB Komisyonu Baş Sözcüsü Margaritis Schinas, günlük basın toplantısında yaptığı açıklamada, özellikle İngiltere Başbakanı David Cameron ile AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AB Konseyi Başkanı Donald Tusk arasındaki ayrı ayrı görüşmelerin ardından teknik düzeyde ilerleme kaydedildiğini söyledi.

'Ancak henüz bir anlaşma yok' diyen Schinas, ayrıca İngiltere'nin talep ettiği reformlara ilişkin AB'nin bir teklif hazırladığını ancak bu metnin sadece AB Komisyonu, AB Konseyi ve Londra arasında tartışıldığını, henüz diğer üyelere gönderilmediğini kaydetti.

İngiltere, birlikte kalmak için AB'den 4 maddelik reform talebinde bulunuyor. Bunlar arasında yer alan 'AB üyesi ülkelerden İngiltere'ye gelen göçmenlerin devlet yardımları alabilmesi için ülkede en az 4 yıl yaşamasını' öngören madde, en çok tartışılanı olarak öne çıkıyor. İngiltere, sosyal yardım sistemi için bunun gerekli olduğunu savunurken, diğer üyeler vatandaşlarına karşı ayrımcılık içerdiği gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Juncker ve Cameron arasında geçen cuma Brüksel'de yapılan görüşmede, AB, İngiltere'ye sosyal yardım sisteminin sarsılması durumunda geçici olarak yeni göçmenlere yardımların kesilmesini öngören 'imdat freni' teklifinde bulunmuştu. Ancak Cameron, sosyal yardım sisteminin sarsılıp sarsılmadığıyla ilgili kararı AB üyelerinin vermesini öngören teklifi 'yeteri kadar iyi' olmadığı için reddetmişti.

Cameron, dün de Londra'da AB Konseyi Başkanı Tusk'la görüşmüştü. Tusk, görüşme sonrası Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Henüz bir anlaşma yok. 24 saat içindeki yoğunlaştırılmış çalışmalar çok önemli' ifadesini kullanmıştı.

Anlaşma olması durumunda Tusk'un bugün AB'nin resmi teklifini açıklaması bekleniyordu. Olası bir anlaşma, 18 Şubat'ta yapılacak AB Liderler Zirvesi'nde ele alınacak.

Cameron, 4 yıl şartının yanı sıra, AB'den İngiltere gibi avro bölgesi dışında kalan ülkelerin çıkarlarına saygılı olunması, milli parlamentolara daha fazla rol verilmesi ile AB'nin yetki ve sorumluluğunu artıracak adımlardan kaçınılmasını talep ediyor.

İngiltere'nin AB'deki geleceği 2017 sonuna kadar referanduma sunulacak. Cameron, eğer ile bir anlaşmaya varabilirse referandumda AB'de kalınması için kampanya yürüteceğini söylüyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile