İngiltere'nin AB Üyeliği

Almanya Başbakanı Angela Merkel, İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) anlaşmalarının değiştirilmesi konusundaki talebinin değerlendirilebileceğini söyledi.

İngiltere'nin AB'den çıkması tartışmalarına ilişkin İngiliz yayın kurumu BBC'ye konuşan Merkel, İngiltere'nin birlik ile yürütmek istediği yeniden müzakereler konusunda iyimser olduğunu ifade ederek, "Hepimizin istersek iyi bir çözüm bulacağımız konusunda iyimserim. Bu, uyku kaçıracak birşey değil. Bu, işimizi yapmamız ve İngiltere'nin AB'de kalmaya devam etmesi için gerekli ön koşulların oluşturulmasıyla ilgili bir konu. David Cameron'ın istediği bazı şeylere destek verebilirim. Cameron ile görüş ayrılığı yaşadığımız başka noktalar da bulunuyor ancak farklı hızlarda Avrupa'nın peşinden gitsek de çözüm bulabiliyoruz" diye konuştu.

AB anlaşmalarında değişiklik yapılıp yapılmayacağına yönelik soruya, "Eğer bu gerçekten gerekliyse, o zaman değerlendirmeliyiz" yanıtını veren Merkel, "AB, fedakarlıklarda bulunması gereken 28 üye ülkenin oluşturduğu bir birliktir. Herkez anlaştığı ve mutlu olduğu zaman, doğru sonuçlar elde edebiliriz. Bu istek ortada. Şimdiye kadar bir çok zor soruya bir çok çözümü bulduk. Bu durumda da böyle olmalıdır" dedi.

Ülkesinin 1973 yılından bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini 2017 yılı sonuna kadar referanduma götürmek isteyen Cameron, birliğin sınırlarının kontrolsüz olmamasını, serbest dolaşıma ve göçe sınırlama getirilmesini istiyor.

Cameron'ın Brüksel ile 2017 sonuna kadar yürütmeyi planladığı yeniden müzakere sürecinin temelinde üç konu bulunuyor. Bunlar Avrupa'nın daha rekabetçi olması, birliğin üye ülkeler üzerindeki yetkisinin azaltılması ve AB göçmenlerinin İngiliz sosyal yardım sisteminden faydalanmasının önlenmesi şeklinde sıralanıyor. Brüksel ile yürütülecek müzakerelerin ardından Cameron, İngiliz halkına "Birleşik Krallık'ın AB üyesi olarak kalması gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorusunu yöneltmek istiyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile