LONDRA - İngiltere Seçim Komisyonu, İngiltere'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliğiyle ilgili yapılması planlanan referandumda, ülke halkına sorulacak soruda değişikliğe gidilmesi tavsiyesinde bulundu.
Seçim Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, referandumda halka yöneltilmesi planlanan mevcut, "Birleşik Krallık'ın AB üyesi olarak kalması gerektiğini düşünüyor musunuz?" sorusunun ülkenin AB'de kalmasını destekleyen kişilerin avantajına olabileceği vurgulanarak, sorunun değiştirilmesi gerektiği konusunda İngiltere Başbakanı David Cameron'a tavsiyede bulunulduğu bildirildi.
Referandumda halkın vermesi beklenen "Evet" ya da "Hayır" cevaplarını değiştiren yeni sorunun "Birleşik Krallık, AB üyesi olarak kalmaya devam etmeli mi yoksa AB'den ayrılmalı mı?" olması gerektiğini vurgulanan açıklamada buna göre, sandığa giden halkın tercih edeceği cevapların da "AB'de kalsın" veya "AB'den ayrılmalı" olacağı kaydedildi.
Açıklamada, herhangi bir referandumda kullanılacak sorunun en anlaşılabilir şekilde hazırlanması gerektiğine işaret edilerek, "Hükümetin daha önceden önerdiği soruyu seçmenle teste tabi tuttuk. Potansiyel kampanya yürütecekler, akademisyenler ve sade dil uzmanlarından görüş aldık" denildi.
Öte yandan Başbakanlık kaynakları, komisyonun tavsiyesine sıcak bakıldığını bildirdi.
Komisyonun, Cameron'a verdiği tavsiyeler arasında ayrıca, söz konusu sorudaki değişikliğin AB Referandum Yasa Tasarısı'na dahil edilebileceği yer aldı.
Halen yaz tatilinde bulunan İngiliz parlamenterlerin, parlamentonun önümüzdeki hafta çalışmalarına yeniden başlamasıyla, yeni dönemde gündemlerini en fazla meşgul edecek konunun İngiltere'nin AB'deki geleceği olması bekleniyor.
İngiltere Başbakanlığından referandumda kimlerin oy kullanabileceğine ilişkin geçen mayıs ayında yapılan açıklamada, Birleşik Krallık'ta ikamet eden 18 yaş ve üzerindeki İngiliz, Gallerli, İskoç, İrlandalı ve İngiliz Milletler Topluluğu vatandaşları ile 15 yıldan az olmak şartıyla yurt dışında yaşayan Birleşik Krallık vatandaşlarının oy kullanabileceği kaydedilmişti.
Cameron, ülkesinin 1973 yılından bu yana yürüttüğü AB üyeliğini önce Avrupalı ortaklarıyla yeniden müzakere etmek, ardından 2017 yılı sonuna kadar referanduma sunmak istiyor. AB ülkelerindeki ulusal parlamentoların yetkilerinin artırılması ve özellikle AB göçmenlerinin sayılarına sınırlama getirilmesini isteyen Cameron, göçmenlere sağlanan sosyal yardımların kesilmesi gerektiğini de ifade ediyor.
İngiltere'nin AB Üyeliği
İngiltere Seçim Komisyonu, ülkenin AB üyeliğiyle ilgili yapılması planlanan referandumda, İngiliz halkına sorulacak soruda değişikliğe gidilmesi için hükümete tavsiyede bulundu