Cameron, İngiliz Parlamentosu'nun alt kanadı Avam Kamarası'nda yaptığı konuşmada, ülkesinin AB'deki geleceğiyle ilgili yürütülen çalışmalara ilişkin milletvekillerini bilgilendirdi.
İngiliz lider konuşmasında, AB üyesi tüm ülkelerin birliğin reforme edilmesi konusunda bir anlaşmaya varmak istediğini vurgulayarak, ülkesinin AB'de kalması yönünde de "kuvvetli destek" bulunduğunu kaydetti.
Cameron, müzakerelerin tamamlanmasının ardından, İngiltere'nin AB üyeliğine ilişkin hükümetin "net bir tavsiyede" bulunacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Tüm bireysel bakanlara açık bir şekilde, bakanlar, halen hükümetin bir parçası olarak görevlerine devam ederken, hükümetten farklı olarak kişisel duruşlarını belirtebilecek. Müzakerelerin tamamlanmasının ardından benim niyetim, hükümetin net bir tavsiyeye erişmesi ve bunun ardından da referandumun düzenlenmesi. Referandumun doğası gereği, kararı halk verecek, siyasiler değil. Eninde sonunda reforme edilmiş bir AB'de kalma ya da çıkma oylamasıyla ülkenin geleceğine dair kararı İngiliz halkı verecek."
- "Önemli olan anlaşmanın içeriği"
Birliğin reforme edilmesi ve ülkesinin AB'deki geleceğine ilişkin AB'li ortaklarıyla görüşmelerinin devam ettiğini hatırlatan Cameron, bu çerçevede yürütülen müzakerelerde en zorlu konular arasında "serbest dolaşım ve devlet yardımları" bulunduğunu belirtti.
Önümüzdeki ay yapılacak AB zirvesinde bu konuda bir anlaşmaya varmayı umduğunu dile getiren Cameron, "Ancak, önemli olan anlaşmanın hızı değil içeriği" dedi.
- Referandumun bu yıl düzenlenmesi olasılığı
İngiliz basını, Cameron'ın Brüksel ile yeniden müzakereleri bu yılın bahar aylarında tamamlamayı planladığını yazarken, referandumun ise 2016 yazı başında yapılma ihtimali bulunduğunu bildiriyor. Fransa'da Mayıs 2017, Almanya'da ise Eylül 2017'de yapılacak genel seçimler ve olası lider değişiklikleri öncesi İngiliz hükümeti AB ile yeniden müzakereleri tamamlamayı hedefliyor.
İngiltere'de Cameron'ın liderliğindeki, iktidardaki Muhafazakar Parti, ülkenin 1973 yılından bu yana yürüttüğü AB üyeliğini referanduma götürmek istiyor. Bu kapsamda Cameron, ülkenin AB üyeliğini referanduma götürmeden önce birlikle yeniden müzakereler yürütüyor.
İngiliz hükümeti, AB ile yeniden müzakereleri 2015 yılında başlatmıştı. Ülkenin iç politikasını oldukça meşgul eden AB ile yeniden müzakereler kapsamında, egemenlik, ekonomi yönetimi ve para birimi, rekabet edebilirlik ve AB içi göç başlıkları altında 4 temel konuyla ilgili pazarlıklar sürüyor.
David Cameron, Brüksel ile yürüttüğü yeniden müzakerelerden istediğini alırsa ülkesinin 28 üyeli birlikte kalması yönünde kampanya yürütecek. Referandumda seçmenlere, "Birleşik Krallık AB'nin üyesi olmaya devam etmeli mi? Yoksa AB'den ayrılmalı mı?" sorusu yöneltilecek.
İngiltere'nin AB Üyeliği
İngiltere Başbakanı David Cameron, Birleşik Krallık'ta yapılması planlanan Avrupa Birliği (AB) referandumu öncesinde, partisindeki bakanların istedikleri yönde kampanya yürütebileceklerini söyledi.