Büyükelçilikten yapilan yazili açiklamada, Ekodenge ortakligi ile Türkiye'de baslatilan program neticesinde iklim projeleri gelistirebilecegi ve finanse edebilecek paydaslarin bir araya getirilerek Türkiye'nin iklim taahhütlerini uygulama çabalarinin desteklenecegi belirtildi.
Açiklamada, CFA'nin, iklim finansmanina daha kolay erisim saglanabilmesi amaciyla gelecek vadeden iklim projelerini, yatirimcilar için daha kredilendirilebilir ve çekici hale gelmesi için destekleyerek iklim krizinin aciliyetine ve ölçegine dogrudan yanit verdigi ifade edildi.
CFA yaklasimin, iklim finansmani için maddi kaynagin var oldugu ancak ihtiyaç duyulan yerlere yönlendirilmesinin genellikle zor oldugu gerçeginden yola çiktiginin aktarildigi açiklamada, önümüzdeki on yilin, gezegen için kritik bir dönemi temsil ettigi vurgulandi.
Açiklamada, "Paris Anlasmasi'nin hedeflerine ulasmak ve küresel isinmayi 1,5 derece ile sinirlamak istiyorsak hizli hareket etmeliyiz." ifadesi kullanilarak, ulusal iklim taahhütlerinin, Paris Anlasmasi'nin merkezinde yer alan ve her ülkenin ulusal emisyonlari azaltma ve iklim degisikliginin etkilerine uyum saglama çabalarini içeren taahhütler olduguna dikkat çekildi.
Finansman arayan düsük karbonlu projeler için bir teklif çagrisi açildiginin duyuruldugu açiklamada, düsük karbonlu projeler için finansman arayan proje sahiplerinin, CFA Türkiye'ye katilmak için basvurabilecegi belirtildi.
Proje sahipleri, CFA programina katilarak, yatirimcilara erisim, koçluk ve en iyi uygulama bilgileri, ag olusturma firsatlari, artan görünürlük ve düsük karbonlu proje hedeflerine ulasmak gibi konulardan yararlanabiliyor.
Programin açilisinda bir konusma yapan Büyükelçilik Müstesari Marianne Young, Ingiliz hükümetinin bugün Türkiye'de Iklim Finansmani Hizlandirma (CFA) programini baslattigini duyurmaktan mutluluk duydugunu vurgulayarak, sunlara degindi:
“CFA, Birlesik Krallik Is, Enerji ve Sanayi Stratejisi Bakanligi tarafindan yürütülen bir teknik yardim programi. Iklim finansmaninin Türkiye için özellikle önemli bir konu oldugunu biliyoruz. CFA'nin Türkiye'deki tüm ilgili aktörleri bir araya getirmek için iyi bir platform sagladigini düsünüyorum. CFA'nin Türkiye'nin iklim finansmani ekosistemini iyilestirmede ve düsük emisyonlu projelerin finansmani için zemini güçlendirmede kilit bir rol oynayabilecegine inaniyorum. Birlesik Krallik Büyükelçiligi olarak, bizim için iklim degisikligi en öncelikli konudur. Bu konu, Birlesik Krallik Hükümeti gündeminin de en basinda yer aliyor ve Türkiye'de CFA'yi desteklemekten mutluluk duyuyoruz. Basta Çevre ve Sehircilik Bakanligi olmak üzere programa degerli katkilarini saglayacak olan tüm kurum ve kuruluslara tesekkür ediyorum.”
Ekodenge Çevre ve Sanayi Grup Koordinatörü Dr. Özge Yilmaz ise sunlari söyledi:
“Türkiye, adil bir geçis saglanmasinin bir parçasi olarak, iklim hedeflerini finanse etmek ve uygulamak için net bir yola ihtiyaç duyuyor. Bu dönüsüm, iklim taahhütlerimizde ifade edildigi gibi, yeni yatirimlari ana akim haline getiren ve iklim degisikligini mevcut sistemlere entegre eden politika ve teknolojilere yönelik ülke odakli bir degisimi içermelidir. Türkiye, iklim finansmanina uygun erisim sayesinde, daha fazla emisyon azaltimi saglayabilecek, yenilenebilir enerjinin payini ve enerji verimliligi çabalarini artirabilecektir.”
Ingiltere'nin Ankara Büyükelçiligi, Iklim Finansmani Hizlandirma Programini Türkiye'de Baslatiyor
Ingiltere'nin Ankara Büyükelçiligi, Türkiye'de Iklim Finansmani Hizlandirma (CFA) programini baslattigini duyurdu.