İngiltere'nin Yeni Başbakanı May Görevine Resmen Başladı

Theresa May, Birleşik Krallık'ın 76'ncı ve 2'nci kadın Başbakanı oldu Kraliçe 2. Elizabeth, May'i yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi May'in kabinesinde kadınlara ağırlık vermesi bekleniyor

İngiltere'nin yeni Başbakanı Theresa May, görevine resmen başladı.

Birleşik Krallık'ın 76'ncı Başbakanı olarak görevi David Cameron'dan bugün devralan 59 yaşındaki May, Kraliçe'nin resmi konutu Buckingham Sarayı'na gidişinde yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi. Kraliçeyle yaklaşık 30 dakika görüşen Theresa May'e, eşi Philip May de eşlik etti.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in tahta çıktığı 1952 yılından bu yana görev yapan 13'üncü Başbakan olan Muhafazakar Partili Theresa May, Margaret Thatcher'dan sonra ülkenin 2'nci kadın Başbakanı oldu.

- Yeni kabine

Ülkenin son 30 yıldaki 3'üncü 'seçimle göreve gelmeyen' Başbakanı da olan May'in yeni kabineyi oluştururken kadınlara ağırlık vermesi bekleniyor.

1990'da istifa eden Margaret Thatcher'ın yerine John Major ve 2007'de istifa eden Tony Blair'ın yerine Gordon Brown Başbakanlık görevini üstlenmişti. İngiltere'de son 116 yılda toplam 15 Başbakan, ara dönemde herhangi bir seçime girmeden koltuğa oturdu.

İngiliz basını, Theresa May'in Maliye Bakanlığına Dışışleri Bakanı Philip Hammond'ı, Dışişleri Bakanlığı görevine Uluslararası Kalkınma Bakanı Justine Greening'i, İçişleri Bakanlığına ise Enerji Bakanı Amber Rudd'u getirebileceğini öne sürüyor.

Yeni kabinenin önümüzdeki birkaç gün içerisinde açıklanması bekleniyor. Ayrıca yeni kabineye 'Brexit'ten sorumlu bir bakanın da atanması öngörülüyor. Cameron'ın kabinesindeki 22 bakanın 7'si kadındı.

- 'İngiltere'nin yeni Demir Leydi'si

2010 yılından bu yana İçişleri Bakanlığı yapan May, bir papazın kızı ve Oxford Üniversitesi mezunu.

Sert mizacı ve disiplini dolayısıyla ülkenin ilk kadın Başbakanı Margaret Thatcher'a benzetilen ve 'İngiltere'nin yeni Demir Leydi'si olarak görülen Theresa May, ülkesinde yapılan AB referandumu sürecinde çok fazla dile getirmese de birlikte kalınmasından yana tavır takınmıştı.

May, referandumun ardından yaptığı açıklamada, Brüksel ile AB'den çıkış müzakerelerini başlatacak Lizbon Antlaşması'nın 50'nci maddesinin yıl sonundan önce yürürlüğe sokulmaması gerektiğini söylemişti.

Referandum sonucunun ardından ülkeyi ve partiyi birleştirmenin önemini vurgulayan Theresa May, 'Referandum, AB'den ayrılık kararının yanı sıra ciddi değişiklik kararı anlamına da geliyor. Brexit, 'Brexit' demektir. AB'de kalma yönünde ya da ikinci bir referandum için herhangi bir girişim olmayacaktır. Birliğe arka kapısından tekrar üye olma girişimimiz olmayacak. Ülke, AB'den ayrılma kararı vermiştir. Bunun olmasını sağlayacağım.' demişti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile