Ingiltere, Rus Parali Asker Grubu Wagner'i Terör Örgütü Ilan Edecek

Ingiltere, Rus Parali Asker Grubu Wagner'i Terör Örgütü Ilan Edecek

Ingiltere hükümeti, Rus parali asker grubu Wagner’in terör örgütü olarak ilan edilecegini duyurdu. Kararin parlamentodan geçmesi halinde Wagner’e katilmak veya Wagner’i desteklemek suç sayilacak.

Ingiltere hükümeti Rus parali asker grubu Wagner’in terör örgütü ilan edilmesi için harekete geçti. Grubun faaliyetlerinin ve ayrica gruba destek veya üye olmanin yasaklanmasi yönünde taslak metin hazirlandigi belirtildi. Ingiltere Içisleri Bakani Suella Braverman konuyla ilgili açiklamasinda, Wagner grubunu "siddet içeren ve yikici" seklinde nitelendir. Braverman, grubun Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin’in Rusya disindaki “askeri araci” olarak hareket ettigini belirtti.

Braverman, "Putin rejimi olusturdugu canavarla ne yapacagina karar verirken, Wagner’in devam eden istikrarsizlastirici faaliyetleri Kremlin’in siyasi hedeflerine hizmet etmeye devam ediyor. Onlar (Wagner savasçilari) açik ve net bir sekilde teröristtir. Hazirladigimiz metin, bunu Ingiltere hukukunda açikça ortaya koyacak. Wagner yagma, iskence ve barbarca cinayetlere karisti. Ukrayna’daki, Orta Dogu’daki ve Afrika’daki eylemleri küresel güvenlige yönelik bir tehdit. Iste bu yüzden bu terör örgütünü yasakliyoruz ve Rusya’ya karsi mücadelesinde Ukrayna’ya elimizden gelen her yerde yardim etmeye devam ediyoruz” ifadelerini kullandi.

14 yila kadar hapis cezasi

Ingiltere parlamentosuna sunulacak metnin yasalasmasi halinde gruba üye olmak, grubun tanitimini yapmak, toplantilarini düzenlemek veya logosunu kamuya açik yerlerde tasimak suç sayilacak. Wagner destekçilerine 14 yila kadar hapis cezasi, mal varliklarini dondurma veya el koyma gibi tedbirler uygulanabilecek.

Çatisma bölgelerinde aktif

Rus parali asker grubu Wagner, Rusya’nin Ukrayna’daki savasinda önemli bir rol oynarken, Rus ordusunun Mayis ayinda stratejik öneme sahip Bakhmut sehrini ele geçirmesinde etkili olmustu. Ancak Wagner lideri Evgeny Prigojin, Rus ordusunu Wagner kamplarina saldiri düzenlemekle suçlayarak 23 Haziran’da isyan baslatmisti. Wagner savasçilari, Prigojin’in emriyle Rusya’nin güneyindeki Rostov’dan baskent Moskova’ya silahli yürüyüse geçmisti. Rusya Savunma Bakani Sergey Soygu ve Rusya Genelkurmay Baskani Valery Gerasimov’un istifasini isteyen Prigojin, Belarus Devlet Baskani Aleksandr Lukasenko’nun arabuluculugunun ardindan isyani durdurmustu. Kremlin, 24 saat süren isyanin ardindan Wagner’in Rusya’daki faaliyetlerine son verilecegini ve Wagner savasçilarinin Belarus’taki bir üsse yerlestirilecegini açiklamisti. Isyandan 2 ay sonra 23 Agustos’ta Prigojin’in de içinde oldugu bir uçagin Rusya’nin Tver bölgesinde düsmesi sonucu toplam 10 kisi hayatini kaybetmisti.

Ingiltere 2020’de Prigojin’e, Mart 2022’de ise Wagner grubuna, bu yilin Temmuz ayinda ise Orta Afrika Cumhuriyeti, Mali ve Sudan’da grupla baglantisi olan kisi ve kuruluslara yaptirim uygulamisti.

Wagner grubu Suriye, Libya ve Afrika’nin bati ve ile kuzeyindeki birçok ülkede faaliyetini sürdürüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile