Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace Açiklamasi 'Ingiltere'nin Bir Süper Güç Olmadigi Çok Açik'

Ingiltere Savunma Bakani Ben Wallace'in, Ingiltere'nin bir süper güç olmadigini belirttigi ve bununla ABD'nin de bir süper güç olmadigi imasinda bulundugu bildirildi.

Wallace, Spectator dergisine verdigi röportajda, halkin Ingiltere'nin dünyadaki yerine gerçekçi sekilde bakma zamaninin geldigini kaydetti.

Ingiltere'nin "50 yildir hatta daha uzun bir süredir kitlesel bir ordu kuramadigini" kaydeden Wallace, "Ingiltere'nin bir süper güç olmadigi çok açik ancak bir seyi devam ettirmeye hazir olmayan bir süper güç, zaten bir süper güç de degildir. Kesinlikle küresel bir güç degil, sadece büyük bir güçtür." dedi.

Wallace ülkesinin hala elinde "yumusaktan sert güce, ekonomik güce, bilimsel güce ve kültürel güce kadar" çok çesitli araçlar oldugunu kaydetti.

Ingiliz basini, Wallace'in Afganistan'daki isgali kastederek "Bir seyi devam ettirmeye hazir olmayan bir süper güç, zaten bir süper güç de degildir." ifadesiyle ABD'yi kastettigini öne sürdü.

Guardian gazetesindeki haberde, konuya iliskin olarak "Savunma Bakani'na yakin kaynaklar, sözlerinin ABD'yi hedef aldigi seklinde okunabilecegini kabul etti. Içeriden bir kisi, Ingiliz Bakan'in salt askeri gücün yani sira siyasi iradenin de önemini vurguladigini savundu." ifadesine yer verildi.

ABD, yaklasik 20 yildir sürdügü Afganistan isgalini 31 Agustos'ta sona erdirerek ülkeden çekilmis, bu karar olusturabilecegi istikrarsizlik nedeniyle müttefikleri tarafindan elestirilmisti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile