İngiltere Savunma Bakanı Hammond Katar'da

İngiltere Savunma Bakanı Philip Hammond, Körfez turu kapsamında ziyaret ettiği Katar'da, Emir Şeyh Temim bin Hamad Al Sani, Savunma Bakanı Hamad bin Ali el-Atıyye ve askeri yetkililerle görüştü.

Körfez turu kapsamında dün düzenlediği Suudi Arabistan ziyaretinin ardından bugün Katar'ın başkenti Doha'da görüşmeler gerçekleştiren Hammond, temasları hakkında gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Hammond, Katar Emiri Şeyh Temim ve Savunma Bakanı Atıyye ile gerçekleştirdikleri görüşmelerde iki ülke arasındaki askeri ilişkilerin geliştirilmesi ve bölgesel konuları ele aldıklarını belirtti.

Karşılıklı üst düzey ziyaretlerle iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinin hedeflendiğini dile getiren Hammond, Katar Başbakanı Abdullah bin Nasır Halife Al Sani'nin ramazan ayından önce, Emir Temim'in ise yıl sonu veya gelecek yıl başında Londra'yı ziyaret etmesinin planlandığını söyledi.


-"Suriye'de yaşananlar hayal kırıklığı"
Suriye ile ilgili soruları da yanıtlayan Hammond, Suriye'de yaşananları "hayal kırıklığı" olarak niteledi. Savunma Bakanı Hammond, şunları kaydetti:
"Bir yıl önce, muhalefetin seri bir başarı elde edeceğini düşünüyorduk. Muhalefetteki kırılmaların da etkisiyle, Esed rejimi toparlanmayı başardı ve konumunu sağlamlaştırdı. Aşırı gurupları dışlarken, muhalefeti desteklemeliyiz. Şunun farkına varmalıyız ki, muhalefetin Esed rejiminin rolünü üstlenebilecek yeterlilik, bütünlük ve disiplini elde etmesi, daha uzun vakit alacak bir süreç."
"Katarlı yetkililer, Suriye muhalefetine silah desteği yapmanızı talep etti mi?" sorusuna Hammond, "Katar yönetimi, İngiltere'nin yasal kısıtlamalar nedeniyle silah yardımı yapmasının mümkün olmadığını anlıyor" yanıtını verdi.
Hammond, İngiltere'nin Suriye muhalefetinin kontrolünde olduğu bölgelere insani yardımda ikinci olduğuna dikkati çekerek, hükümetinin, iletişim ekipmanı ve eğitim gibi yardımlarını sürdürdüğünü aktardı.
Körfez ülkeleri, ABD ve Fransa ile ortak yaklaşım içinde demokratik muhalefeti ilerletmek için çalıştıklarını kaydeden Hammond, bunu yapabilmek için de "demokratik muhalefetin aşırı gruplardan ayrıştırılması" gerektiğini vurguladı.

-"İhvan hakkındaki karar, fenomen niteliğinde"
Hammond, Emir Temim ile görüşmesinde İngiltere Başbakanı David Cameron'un, Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) Birleşik Krallık'taki faaliyetlerinin incelenmesi kararı ve Katar'ın bu teşkilata verdiği destek konusunun gündeme gelip gelmediği sorusuna cevaben, "Emir ile özel görüşmemde ele alınan konuları burada açıklamam doğru olmaz. Ancak sizi temin ederim ki iki ülkeyi ilgilendiren birçok konuda geniş perspektifte görüştük" ifadelerini kullandı.
Başbakanlığın, İhvan hakkındaki inceleme kararının, "Ortadoğu ve dünyada birçok ülkede 'fenomen' niteliği taşıdığını" aktaran Hammond, Cameron'un teşkilat hakkında daha fazla bilgi sahibi olmayı amaçladığını, yeterli bilgiye sahip olduklarında da gerekli tartışmaları yapacaklarını kaydetti.


-"Arkadaş ülkelerin iç işlerine karışmamız doğru değil"
İngiltere-Katar yakınlaşmasının, Doha büyükelçilerini çeken Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi 3 ülkeyi gücendirebileceğini düşünüp düşünmediği sorusunu yanıtlayan Hammond, şunları söyledi:
"Biz durumu bu şekilde değerlendirmiyoruz. Tüm KİK ülkeleriyle iyi karşılıklı ilişkilerimiz var ve öyle kalmasını isteriz. Burasının (Ortadoğu) dünyanın tehlikeli bölgelerinden biri olduğu görüşündeyiz. Temel çıkarları örtüşen ülkelerin birlikte çalışmaları ve işbirliği yapmaları gerektiğini düşünüyoruz. Umarız ki bu soruna müzakereyle bir sonuç bulacaklardır. Bizim gibi dışarıdan kimselerin, arkadaş ülkelerin iç işlerine karışması doğru olmayacaktır. Dost ülkeler sorunlarını kendi aralarında çözebilecek yeterliliğe sahip."

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile